11.1 C
София
петък, декември 9, 2022
НачалоНа фокусРадев: След газопровода - мостове през Дунав, нови пътища и тръбопроводи, и...

Радев: След газопровода – мостове през Дунав, нови пътища и тръбопроводи, и Шенген за България и Румъния

Президентът Румен Радев, шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев, на РСМ Стево Пендаровски и на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириякос Мицотакис и на Румъния Николае Чука дадоха официален старт на газопровода между България и Гърцияр съобщава „24 часа“.

По интерконектора България ще получава пълните количества азерски газ. Газопроводът започна да работи от 7 часа тази сутрин.

Първи на церемонията говори служебният премиер Гълъб Донев, който подчерта, че се е наложило администрациите да работят спешно, за да бъде пуснат газопроводът. Тя бе закрита пък от Румен Радев, който поиска бързо приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Както и продължаване на строителството на нови магистрали, мостове през Дунав и нови нефто и газопроводи.

Новият газопровод може да задоволи пълните домашни нужди на България и да осигури диверсификация на източниците. България става по-малко уязвима и подобрява възможността ни да водим преговори, заяви Донев. За Гърция и България това не е едно търговско споразумение, а доказателство за отговорността и солидарността, простиращо се далеч отвъд интересите ни в региона. От втората половина на 2021 г. се сблъскваме с енергийна криза, ситуацията е трудна и бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна. Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките може да се компрометира много бързо. Заради това стратегическото значение на газопровода надхвърля границите на България и отношенията ни с Гърция. Ще се осигури преноса на природен газ и към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, заяви още Гълъб Донев.

Газопроводът ще се възползва от строящия се терминал в Александруполис, добави още служебният премиер.

200 млн. евро или 70% от финансирането е осигурена пряко или с помощта на Европейската комисия, подчерта водещият на церемонията Илия Лингорски.

Това събитие е специално и денят е много важен. Проектът за газов интерконектор стои на масата още от 2009 г., когато България бе тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати транспорта на газ през Украйна, започна речта си шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя благодари на всички български и гръцки правителства за свършената работа.

ЕС подкрепя този проект и практически и финансово с 250 млн. евро. Започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление от газ на България, подчерта още шефката на ЕК.

Благодарение на проекти като интеконектора Европа ще има достатъчно газ през зимата, заяви още Фон дер Лайен.

Кризата изисква от Европа общ отговор да се намалят цените на енергията за домакинствата. В ЕС се споразумяхме да ограничим изключителните доходи на фирми и да ги насочим за подкрепа на бизнеса и домакинствата. Но като го правим трябва да подкрепяме нашия единен пазар – това е силата на ЕС. Без европейска решителност рискуваме да бъдем разцепени. Важно е да имаме равни възможности за всички на пазара на ЕС. Ще свършим много повече да ограничим цените на енергията, които отслабват нашата икономика, каза още председателката на ЕК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments