24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусРадев: Това са хибридни атаки, няма реални заплахи за образователната система и...

Радев: Това са хибридни атаки, няма реални заплахи за образователната система и вота

Серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки, без реални заплахи, това заяви президентът Румен Радев.

„Докато не видим ясно установен източник на бомбените заплахи, не можем да кажем точно откъде идват“, допълни Радев.

Относно недоволството на родните зърнопроизводители и днешните им протести, държавният глава заяви, че е поставил много сериозно този въпрос на Съвета на ЕС.

„Заедно с лидерите на Полша, Унгария, Чехия и Румъния ние настояваме за спешно регулиране на този въпрос и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители“, допълни Радев.

По повод непрекъснато дискутирания и предизвикващ разнопосочни мнения в политическите среди въпрос за изпращането на оръжия в Украйна, президентът отново беше категоричен: „Българската позиция е ясна и еднозначна – ние няма да изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна. Не президентската институция, а политическите партии отдавна излязоха извън нормите на Българската Конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Призовавам ги да поемат тази отговорност и да съставят редовно правителство, в противен случай Конституцията ясно казва – президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх. Сега имаме комбинация от всички тези случаи. Не е толкова страшно. Служебното правителство показа, че страната може да се управлява ефективно, дори и по време на тежка криза“. Нещо повече – след решаването на редица важни проблеми и кризи именно от служебното правителство, сега ще бъде много по-лесно“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments