20.7 C
София
неделя, септември 12, 2021
НачалоНа фокусРазпределение на вота по образование, възраст, пол и населено място

Разпределение на вота по образование, възраст, пол и населено място

За подкрепата на високообразованите хора в България практически спорят ГЕРБ, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

При хората със средно образование, които са и най-голяма част от избирателите, вотът е между ГЕРБ и „Има такъв народ“, отчасти се намесва и БСП.

Подкрепата на по-нискообразованите граждани в огромната си част е за ДСП и БСП на второ място.

При разпределението по възраст – в групата 18-30-годишни най-много са гласували от „Има такъв народ“. На голяма дистанция, но втора партия са „Демократична България“.

В групата 31-60 години се конкурират ГЕРБ и „Има такъв народ“, а за поколенията над 60 години основен фаворит е БСП. Съществена подкрепа получава и ГЕРБ-СДС.

При разпределението на вота по пол – жените предпочитат да гласуват за ГЕРБ-СДС и БСП.

Анализът на вота по населено място показва, че профилът на „Демократична България“ е симптоматично софийски. 37% от електората им е формиран от София.

68% от електората на ДПС е формиран от селата. ГЕРБ обикновено е народна партия. „Тази партия все повече стагнира около един определен електорат, те., по структура ГЕРБ в един момент все повече ще заприлича на БСП по някои признаци и ще има една предвидима величина“, смятат от „Галъп“.

При БСП има по-слабо представяне в София. Същото важи и за „Има такъв народ“. Техният вот е силно изнесен към областните градове. ГЕРБ е средното, „Демократична България“ е софийското, „Има такъв народ“ е ниво областни градове, а малките населени места остават за БСП и най-вече за ДПС.

Източник: БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments