Разрушават ли вашите хранителни навици зъбите ви?

0

Последните изследвания, свързващи заболяванията на венците със сърдечните заболявания, диабета и евентуално болестта на Алцхаймер, накараха много от нас да посегнем към конците за зъби. Но колко е важно да се грижите за зъбите и венците – и какъв е най-добрият начин да го направите?Повечето възрастни имат заболяване на венците до известна степен и повечето хора го преживяват поне веднъж. Причинява се от натрупване на бактериална плака върху зъбите. Част от това е безвредно, но някои, като Porphyromonas gingivalis, могат да увредят венците и да причинят възпаление.Основната хигиена на устната кухина е първата стъпка към доброто здраве на зъбите. Всички знаем, че се препоръчва да ги мием поне два пъти на ден. Но какво да кажем за конците? И трябва ли да ги миете преди или след хранене?„Някои обичат да мият първо, за да премахнат плаката, преди да ядат. Някои предпочитат след закуска. Но ако миете след закуска, казваме да изчакате 30 минути, защото ако сте яли нещо кисело или захарно, емайлът на зъбите ви ще омекне и трябва да му позволите да започне да се ре-минерализира преди миене “, казва Сакина Сивд, хигиенист за стоматологична помощ Bupa.

Трябва ли да промените диетата си?

Добре известно е, че храните с високо съдържание на захар са вредни за зъбите. Но кои други храни могат да създадат проблеми? И трябва ли да ядете храни с високо съдържание на определени витамини и минерали, за да поддържате здравето на зъбите си?
„Най-важните витамини са витамин D за зъбите и витамин С за здравето на венците, а важните минерали са калций и фосфор“, обяснява Анна Грум, говорител на BDA и диетолог.Витамин С участва в синтеза на колаген и следователно поддържа здрави тъкани. Важно е за заздравяване, а тежкият дефицит е свързан с кървене на венците.Витамин D е от съществено значение, за да може тялото да запази достатъчно калций за здравето на костите и зъбите. Фосфорът работи заедно с калция, за да поддържа здравето на зъбите. Дефицитът на витамин С е рядък, но ако не получавате достатъчно от диетата си, лесно можете да увеличите приема си. Доматите, чушките, броколите и дори картофите са само част от съставките с високо съдържание на витамин С. По-трудно е да се набави витамин D от храни – намира се в мазна риба, яйца, месо и обогатени храни.Добрите източници на калций включват млечни продукти, подсилени млечни алтернативи, броколи и някои листни зеленчуци, портокали, подсилен тофу и подсилен хляб. Фосфорът се съдържа в месо, яйца, ядки, млечни продукти, пълнозърнести храни и сушени плодове.През април малко проучване установи, че повече хранителни вещества, отколкото витамин С, влияят върху здравето на венците. Осемседмичното рандомизирано контролирано проучване разделя 30 души на две групи въз основа на техните нива на плака. Експерименталната група спазва „противовъзпалителна“ диета, намалявайки животинските протеини и преработените въглехидрати и увеличавайки омега-3 мастните киселини, витамин С, витамин D, антиоксиданти, растителни нитрати и фибри. Тази група показва значително по-високо намаляване на възпалението на венците и кървенето в сравнение с контролната група. Това е малко проучване и трябва да се направят повече изследвания, преди да се стигне до окончателни заключения, посочи BBC.„Препоръчваме балансирана диета, включително листни зеленчуци, ядки и други зеленчуци“, казва хигиенистът Сиед.

Храни и напитки, които трябва да избягвате

В допълнение към подсладените газирани напитки и храни с високо съдържание на рафинирана захар, това са едни от най-лошите (и понякога изненадващи) виновници за увреждане на зъбите:

Лимон в гореща вода – ерозивен за зъбния емайл.
Сушени плодове – полепват по зъбите и се отстраняват трудно.
Крипс – полепват по зъбите.
Някои плодови чайове – могат да бъдат с високо съдържание на захар.
Пенлива вода – газът я прави по-кисела, така че трябва да се пести по време на хранене.
Плодови закуски – прилепват към зъбите.
Ферментирали храни – обикновено кисели и следователно ерозивни.
Ако ядете или пиете нещо от горното, освен по време на хранене, можете да смекчите щетите, като изплакнете с вода след това, дъвчете дъвка без захар или (любимия ни съвет) изядете малко парче сирене, което има неутрализиращ ефект.
Сн. Pixabay

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук