Разходка в бъдещето – от градските гори до високотехнологичните утопии, ето как се оформят градовете на бъдещето

0

Днешните градове се борят с проблеми, вариращи от мрежов трафик и препълнени сметища, до недостъпни жилища и нарастващо неравенство. Без действия тези проблеми само ще се влошават.
ООН прогнозира, че до 2050 г. населението на света ще достигне 9,7 милиарда. Очаква се близо 70% от хората да живеят в градски райони, което оказва по-голямо натоварване на градовете и околната среда,информира CNN. blank
Тъй като се очаква урбанизацията да бъде най-бърза в страните с по-ниски доходи, ООН предупреждава, че много градове ще се изправят пред предизвикателства, за да отговорят на нуждите на нарастващия брой жители, включително осигуряване на адекватни жилища, транспорт и енергийни системи. В същото време градовете допринасят ключово за изменението на климата и са отговорни за около три четвърти от глобалните емисии на CO2.
За да се справят с това, архитектите и дизайнерите са измислили иновативни решения – от вертикални ферми и оранжерии за биоми, до самоуправляващи се автомобили и подземни системи за рециклиране – за да направят бъдещите градове по-умни и по-устойчиви.
Докато някои от утрешните градове все още са проекти, други вече са построени – но не винаги без усложнения.

blank
Xiong’An New Area, Китай – „Самодостатъчният град“ спечели състезание през август, организирано от местната власт. Тя поиска градски дизайн след Covid за Xiong’An New Area, който може да се използва като модел за различни градове по света. Сградите в тази концепция ще бъдат изградени от дървен материал и са проектирани да използват 80% по-малко енергия от традиционните сгради, като се използват слънчеви панели, естествена вентилация и зелени покриви за изолация.

blank
Умният град в Мексико – Италиански архитекти са проектирали този „Горски град“ за 130 000 жители в Канкун, Мексико. В плановете си градът е заобиколен от пръстен от слънчеви панели и полета за земеделие, които биха били напоявани от воден канал, свързан с подводна тръба.Градът е проектиран да разполага с 400 хектара зелени площи, със 7,5 милиона растения, 260 000 от които биха били дървета; това би дало повече от 2 дървета на жител. Архитектите казват, че градът ще абсорбира 116 000 тона въглероден диоксид годишно. blank

AI CITY, Китай – Не цял град, но все пак впечатляващ – Bjarke Ingels Group е проектирала високотехнологичен кампус за технологичната компания Terminus Group в Китай. Разположен в Чунцин, известен като „планинския град“, AI CITY е проектиран да се управлява от изкуствен интелект. Интелигентна система от електронни велосипеди, роботизирани превозни средства и самоуправляващи се автомобили ще работи в целия кампус.
Сн. CNN

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук