1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоУ насРамадан Аталай: Богатите и бедните потребители плащат еднаква цена на тока

Рамадан Аталай: Богатите и бедните потребители плащат еднаква цена на тока

Като че ли има две пандемии вече – енергийната криза и ковид кризата. Това коментира в „Денят започва“ по БНР Рамадан Аталай, зам.-председател на комисията по енергетика и депутат от ДПС.

Като всяка пандемия, ценовата криза в Европа и България, е факт, но подходът е различен. Единствено България въведе мораториум и вече 3-4 месеца няма спокойствие и сигурност за бизнеса и битовия потребител. От тази гледна точка, правителството закъсня достатъчно, смята депутатът.

В България цената не се повишава поради липса на енергия, а поради невъзможност на правителството да вземе решение. Първото нещо, което трябваше да направят досега, е да изменят данъчните закони, за да се разделят битовите потребители – енергийно бедните, и онези, които могат да си платят сметките. Сега всеки плаща еднакво – и богатият, и бедният, обясни Аталай.

Средствата, които получава България от износа на енергия, стоят в енергетиката и никой не смее да ги пипа, смята депутатът.

Според него, бюджетните процедури за следваща години се подготвят май, юни, юли и през тези месеци управляващите са били в служебното правителство. Задавам си въпроса какво са правили, уточни депутатът.

Той заяви, че има достатъчно средства за подпомагане заради високите цени на тока, които трябва да бъдат разпределени от експертен екип.

Ден на протести и напрежение пред сградите на НС и здравното министерство

По повод вчерашния протест пред НС, Аталай коментира:

В цяла Европа има протести. Някъде да сте чули някой да е влязъл и да иска да събори вратите на НС? Сблъсъци има, но са далеч от институциите.

Според Аталай, дебатите за зелен сертификат в НС не са нагнетили напрежението. Има убеденост, че трябва да се въведе ред относно ковид ситуацията в страната и трябва да се въведе сертифицираност за влизане в парламента, така, както се налага на гражданите за влизане в мол, например.

В сферата на правосъдието трябва да има промени и от тази гледна точка, едва ли не, само опозицията е виновна. Ние взехме решение, че ще направим първата крачка и не само това. Ще бъдат внесени промени в обществените поръчки, ще направим всичко възможно да внесем изменения в законите за горите, обясни още Аталай.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments