Растеж, безработица, дълг, неравенства: през 2021 г. високорисково възстановяване в Европа

0

Рестартирането на европейската икономика, неравномерно според страните членки, ще зависи от развитието на пандемията Covid-19 и нейния контрол. Рядко Европейският съюз (ЕС) започва нова година в такава мъгла. В началото на януари списъкът с несигурности ви замайва: какъв ще бъде мащабът на третата вълна на Covid-19? Ще отложи ли новият щам на вируса в Обединеното кралство края на кризата? Колко дълго ще продължат нашите икономики и социалната структура?

В сценариите, внимателно очертани от икономистите за следващите месеци, еволюцията на пандемията и нейното ограничаване ще играят ключова роля, коментира le monde.

Мнозина се страхуват, че неравенствата ще се увеличат между страните членки, бизнеса и домакинствата. Тъй като ще настъпи ключова година между края на пандемията и очакваното изтъняване, 2021 г. ще бъде изложена на висок риск. С основния залог за държавите: да успеем в кампаниите за ваксинация, без които нито доверието, нито активността няма да могат да се възстановят. Но също така да се приложат мерки, които най-добре ще ограничат икономическите и социалните щети, които кризата ще нанесе на нашите страни.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук