25 C
София
събота, септември 11, 2021
НачалоНа фокусРашков: Има завишен миграционен натиск към страната ни

Рашков: Има завишен миграционен натиск към страната ни

Има завишен миграционен натиск към страната ни. Въпреки това обаче не може да се твърди, че той е необичаен. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента, където депутатите поискаха да го изслушат във връзка с нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция в България за периода на служебното правителство. „Независимо, че сме от 70 дни в министерството, полагаме всички усилия, защото въпросът за миграционния натиск е изключително важен и е съществен не само за България, това е световен проблем“, каза Рашков. МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много. Рашков предупреди, че в близките месеци се очаква да възникнат проблеми с големи маси афганистанци, които напускат страната, минават през Иран и от там в Турция.

„Подготвени сме за проблем, който може да възникне, ако Турция не успее да задържи този огромен брой хора“, категоричен бе служебният вътрешен министър. По думите му допълнителното повишение на този натиск е заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми. Затова и мигрантският поток от Афганистан към Иран и Турция ще продължи да нараства. Обмисля се да бъде поискана и евентуална помощ от европейските страни в момент, в който се установи, че не може да се справим със собствените си сили, поясни Рашков.

В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се и повишаване на наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница.

От началото на годината до 27 юли са регистрирани общо 17 621 опита на граждани на трети страни да влязат на територията на България, като 16 900 са се върнали обратно във вътрешността на съседните държави. 590 лица са задържани от граничните власти, които са влезни нелегално у нас. Към момента на българо-турската граница са командировани допълнително 90 служители и са осигурени 10 високопроходими автомобила от други регионални дирекции на „Гранична полиция“. На българо-гръцката граница също са командировани допълнително 185 служители и са осигурени 15 високопроходими автомобила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments