11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусРашков призна, че няма доказатества срещу Борисов: Как да имаме? Ние сме...

Рашков призна, че няма доказатества срещу Борисов: Как да имаме? Ние сме в началото на процеса!

Вътрешният министър Бойко Рашков призна на азвънреден брифинг в МС, че срещу Бойко Борисов не са намерени доказателства за изнудване, с които да бъде подведен под наказателна отговорност.

„Днес чухме становището на прокуратурата, която прави изводи от производство, на което току-що е поставено началото. Твърдят, че не е имало време да се съберат достатъчно доказателство… Как да има доказателства, като току-що сме поставили началото на наказателния процес“.

Такъв коментар направи вътрешният министър Бойко Рашков по повод последното изявление на прокуратурата, след като Борисов, Арнаудова и Горанов бяха пуснати от ареста поради липсата на достатъчно доказателства за повдигане на обвинение.

„По никакъв начин няма да има доказателства, след като разследването е започнало вчера. Трябва да се разпита и Божков, който е в Дубай, дали е бил оказван натиск върху него от Борисов, Горанов и Арнаудова. Може заради този натиск да е търсил възможности да продаде своя бизнес, включително и на чужденци. От днес нататък ще търсим доказателства“, продължи Рашков.“Провеждана е проверка, която има за цел да се съберат – евентуално, достатъчно данни, за да се реши да се образува ли или не досъдебно производство“, разкри още Рашков.

,,Събрани са сведения, включително от Васил Божков, подписани от него. Не по НПК. Това може да стане, когато има досъдебно производство. Вместо прокуратурата да го направи, тя се постара да обяви, че МВР не е направило нищо. Преди няколко години Божков публикува в медиите факти, които сега бяха предмет на проверка. Прокуратурата не се самосезира. Тя има такива правомощия. Ние действаме в хипотези на неотложност, защото такива материали потъват в прокуратурата и никой не знае тяхната съдба“, обяснивътрешният министър Бойко Рашков.

Чух откровени лъжи, като например как нямало проект за постановление за повдигане на обвинение на тримата задържани, допълни Рашков и показа пред медиите въпросните проектопостановления.

,,Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията или ги пази? Дали търсят всякакви възможности да търсят отговорност от тези лица? За Горанов има доклад на финансовата инспекция ,че по отношение на хазартната комисия има вреди за 556 млн. лв. Прокуратурата какво е направила? Потърсила ли е отговорност от Горанов като министър на финансите?“, попита вътрешният министър.

Докладът е изпратен там още миналата година. Тези доклади са писмени доказателства и служат за доказване в наказателния процес. В тази преписка в прокуратурата го има и този доклад. Защо заявиха, че липсват доказателства в преписката на полицията?, попита още Рашков.

Според него прокуратурата трябва да положи усилия да разпитат Васил Божков – дали е бил принуден от Борисов да продаде бизнеса си на чужденци.

,,Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на МВР“, възмути се вътрешният министър.

“Документите нямат входящи номера, защото са копия“, каза още той в отговор на журналистически въпрос.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments