9.4 C
София
петък, декември 9, 2022
НачалоНа фокусРегионалният министър: Стоежът на Алепу е с две разрешения - такова чудо...

Регионалният министър: Стоежът на Алепу е с две разрешения – такова чудо няма в моята практика

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален – той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова в „Денят започва“ по БНТ с Георги Любенов.

Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени – едната подпира хълма на Свети Тома, а другата – пътя към шофьорския плаж. Но едната е изградена нормално като подпорната стена, а друга като клетъчна структура, която всички казват, че прилича на хотел. Точно тук идва измамата – в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена, обясни министър Комитова.

Този обект е с две различни разрешения за строеж – такова чудо няма в моята практика, категорична е Комитова.

Тя коментира и скандалите около дейността на дружеството „Автомагистрали“.

Разбира се, че имаме доказателства за „Автомагистрали“ – ние си направихме нашата проверка по документи и изнесохме фактите, и в същия ден излезе докладът на Сметната палата, установяващ, че са пренебрегнати обществени поръчки, има концентрация в определен брой фирми, редица нарушения, обясни министърът.

На въпрос дали държавата може да си върне авансовите плащания, тя заяви: първо – аз не съм ревизор, второ – в държавата има НАП и други органи, които могат да установят нарушения.

Аз съм много огорчена, защото шефът на „Автомагистрали“ г-н Беличев не иска да напусне дружеството, защото смята, че е управлявал правилно и може би има намерения да раздава още аванси.

Ние правим проверки на място къде какво е изпълнено, защото имаме ангажимент да изплатим едни 600 милиона на фирми, изпълнили проектите. Не бихме искали да ги разплатим, без да видим какво е направено на място, подчерта арх. Комитова.

Нищо не сме спирали да строим, това е просто внушение, което се нагнетява в обществото от хора, които се чувстват заплашени, категорична е тя.

Прозрачност, законност и намаляване на корупцията – това са моите три приоритета, към които се придържам, каза министърът.

На въпрос дали магистрала „Хемус“ може да бъде завършена до 2024 година, министър Комитова обясни:

Ние заварихме липсва на готова проектност по „Хемус“ за отделни участъци. Един проект, докато се съставя на хартия, може да минат 4-5 години, а същият проект да се изпълни за една година. Това е среда, която поражда корупция, защото не може 5 години да се прави разрешение за строителство и една година да се прави този строеж. Това е среда, която от години се разраства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments