15.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоНа фокусРекорден скок със 152 лева на минималната заплата от януари

Рекорден скок със 152 лева на минималната заплата от януари

Минималната заплата от 1 януари трябва да е 932,50 лв. Това е рекорден ръст от 152 лв., сметна икономистът и депутат от ПП-ДБ Георги Ганев.

В края на миналата седмица от НСИ обявиха, че средната заплата е 1957 лв. през второто тримесечие на 2023 г. Това даде възможност да се направи и сметката за минималната от догодина. Според новите правила тя е 50% от средната за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две на текущата.

Служебното правителство обаче направи работна група, която да създаде нова формула за минималната заплата, а социалната министърка Иванка Шалапатова обяви, че работата ѝ ще бъде възобновена.

В евродирективата е записано, че минималната заплата е 50% от средната или 60% от медианната. Но има и допълнителни критерии като покупателна способност, растеж и разпределение на брутните заплати и др. Освен това трябва да се достигне и до 80% колективно договаряне.

Държавите имат 2 години срок да въведат евродирективата. Той тече от октомври 2022 г.

Сега близо половин милион българи работят на минимална заплата. С увеличението до 932,50 лв. тя ще се доближи до средната в много сектори. Един от тях е “Хотелиерство и ресторантьорство”, където е 1185 лв.

Клас прослужено време също вдига минималната заплата. В редица сектори и професии той е не само възнаграждение за опит, но и почти единствена гаранция, че заплатите ще се увеличават, макар и с малко – 0,6% на година.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments