13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусРекордни количества кокаин са иззети в Колумбия през 2022 г.

Рекордни количества кокаин са иззети в Колумбия през 2022 г.

Колумбия е конфискувала през 2022 г. повече кокаин от която и да друга година досега, съобщи министерството на отбраната на южноамериканската страна, предаде Ройтерс.

Силите за сигурност са иззели 671 тона от този наркотик миналата година, превишавайки иззетото през 2021 г. количество с 1,7 тона.

„Необходимо е да се борим с нелегалните доходи, идващи от трафика на наркотици, който носи злини на нашата страна“, заяви министърът на отбраната Иван Веласкес, цитиран в съобщение на министерството. Той похвали властите за „чудесните резултати“.

Данните показват, че провинциите Нарино, Боливар и Вале дел Каука са местата с най-много иззети количества кокаин миналата година.

Продукцията и трафикът на кокаин са смятани са основен двигател на почти шейсетгодишен въоръжен конфликт в Колумбия, който е отнел живота на над 450 000 души.

Бунтовническата група Армия за национално освобождение (АНО), дисиденти от групировката ФАРК и престъпни групи, съставени от бивши десни паравоенни, са замесени в трафика на наркотици.

През 2020 г. са били конфискувани 505 тона кокаин, а през 2019 г. – 428 тона, сочат данните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments