4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоПо светаРепублика Северна Македония се готви да отбележи националния си празник на 2...

Република Северна Македония се готви да отбележи националния си празник на 2 август

Традиционното отбелязване на Илинден – Ден на републиката, ще се проведе на 2 август на Мечкин камен в Крушево, където на тържественото отбелязване ще говори премиерът на страната Димитър Ковачевски.

В Скопие отбелязването ще бъде под егидата на президента Стево Пендаровски и включва поднасяне на цветя на Паметника на загиналите борци в Национално-освободителните. Пендаровски ще изнесе слово и ще бъдат връчени орденът на Република Северна Македония, орденът за военни заслуги и Медалът за храброст.

Орденът на Република Северна Македония посмъртно ще бъде връчен на Кръсте Цървенковски „за неговия стратегически, дълготраен и неповторим принос в основаването и развитието на македонската държава и македонското общество“, съобщават от кабинета на президента, а с орден „За военни заслуги“ ще бъде наградена посмъртно Невена Николова Георгиева – Дуня, „за проявената изключителна храброст, саможертва, твърдост и за ръководната й роля в антифашистката борба в работническото и синдикалното движение“.

С делегация Пендаровски ще посети и манастира „Св. Прохор Пчински“, където на 2 август 1944 г. се провежда първото заседание на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ). Водената от Пендаровски делегация ще включва членове на парламента и правителството на Република Северна Македония и представители на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, съобщават от кабинета на президента на страната.

Денят на Републиката е обявен за неработен ден за всички в страната, обявиха от Министерството на труда и социалната политика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments