22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоПо светаРиши Сунак е изразил недоволство пред Ли Цян от намесата на Китай...

Риши Сунак е изразил недоволство пред Ли Цян от намесата на Китай в британската парламентарна демокрация

Британският премиер Риши Сунак е изразил своето недоволство пред китайския си колега Ли Цян за намесата на Пекин в британската парламентарна демокрация, съобщи „Скай нюз“. Това става след като бе арестуван служител на парламента, занимаващ се с изследователска дейност, по обвинения в шпионаж в полза на Китай.

Риши Сунак е разговарял с Ли Цян в Дехли в кулоарите на срещата на Г-20. След срещата Сунак е казал, че е изразил своята „много силна загриженост“ относно намесата в парламентарната демокрация, което според него е „очевидно неприемливо“. Според Сунак това е бил правилният подход – да говори лично с китайския премиер, да изрази пряко своите опасения и несъгласие с китайската политика.

Скандалът гръмна след като „Сънди таймс“ изнесе информация за двама арестувани мъже, за единия от които се твърди, че е имал връзки с министъра за сигурността Том Тугендхат, председателя на комисията за външни работи Алиша Кърнс и други високопоставени депутати на торите.

Мнозина от управляващата Консервативна партия не са доволни от политиката на външния министър Джеймс Клевърли, който посети наскоро Пекин в опит за търсене на разбирателство с Китай. Аргументът на Клевърли и на правителството е, че Китай е втората икономика в света и е нужно да се търсят начини за ангажиране с китайците, като обаче на Пекин трябва открито да се показва несъглесието на Лондон с водената от него политика. Аргументът на противниците на сближаването пък е, че Китай е „епохално предизвикателство“ и открита заплаха за Обединеното кралство.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments