28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусРойтерс: Над 200 милиона са случаите на коронавирус по света

Ройтерс: Над 200 милиона са случаите на коронавирус по света

Случаите на коронавирус по света надхвърлиха 200 милиона в сряда, според статистика на Reuters, докато по-заразният „делта“ щам заплашва райони с ниски нива на ваксинация и натоварва здравните системи, предава Reuters. Глобалният ръст на случаите подчертава увеличаващата се разлика в процента на инокулация между богатите и бедните нации. Случаите се увеличават в около една трета от страните по света, много от които дори не са дали на половината от населението си първа доза, коментира британската агенция.

Най-малко 2,6% от световното население се е заразило от началото на пандемията, като истинската цифра вероятно е по-висока поради ограничените тестове на много места. Ако броят на заразените беше държава, тя щеше да е осмата по население в света, след Нигерия, според анализ на Reuters. Отне повече от година, докато случаите на COVID-19 достигнаха 100 милиона, докато следващите 100 милиона бяха отчетени за малко повече от шест месеца, посочва агенцията. Пандемията е довела до смъртта на близо 4,4 милиона души.

Страните, които отчитат най-много случаи средно за седем дни – САЩ, Бразилия, Индонезия, Индия и Иран – представляват около 38% от всички световни случаи, съобщени всеки ден. Съединените щати представляват една на всеки седем инфекции, регистрирани по целия свят. Щатите на САЩ с ниски нива на ваксинация като Флорида и Луизиана регистрират рекорден брой болни от COVID, хоспитализирани, въпреки че държавата е поставила на 70% от възрастните по поне една доза от ваксините.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments