17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусРосен Желязков: Мария Габриел трябва да вземе втория мандат като кандидат-премиер

Росен Желязков: Мария Габриел трябва да вземе втория мандат като кандидат-премиер

Часове след разпространяването на записа от заседанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, където се разисква тактиката за съставяне на кабинет и се чуват доста нелицеприятни оценки за ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов, ГЕРБ започна да дава знаци, че ще преразгледа позицията си. „Рудигейт“ предизвика вълна от възмущение в ГЕРБ.

„Доверието в процеса на преговори за съставяне на експертен, а не политически кабинет, е счупено. Не съм говорил с Мария Габриел, но смятам, че тя е много обидена и е загубила доверие. За да се възстанови доверието й, тя трябва да отиде да получи папката за съставяне на кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“, заяви председателят на НС и депутат от ГЕРБ Росен Желязков по БТВ.

Той каза, че днес предстои заседание на ИК на ГЕРБ, която трябва да направи оценка на новата ситуация и да реши какво да прави.

Според него е ненормално да се обсъжда овладяването на спецслужбите и държавната администрация, особено с нарушаване на закона. „Те имат нужда от реформация, но след риск анализ, а не по партийна линия“, допълни той.

И каза, че лично ще настоява всеки кандидат за министър да подписва декларация, че няма да прави нищо незаконно. Репликата бе в отговор на изявлението на Асен Василев, че всеки министър трябва да гарантира, че ще смени цялата администрация – законно или незаконно.

Желязков е учуден, че ПП изобщо споменават чуждите посолства, защото не са водени никакви разговори в тази посока.

Според него въпросът дали целта на изваждането на записа точно в този момент е риторичен. И преди да се продължат преговорите трябва да се разбере дали разговорът е автентичен.

„Ако записът е компилиран, трябва изрично да бъде казано, че съдържанието му не е вярно. Ако разговорът е верен, трябва да се разбере дали казаното е искрено, или целта му е да се спечели доверието на изпълнителните органи„, смята той.

Желязков даде за пример твърдението на Кирил Петков, че Мария Габриел се е разплакала, като разбрала, че няма да е премиер. „Това категорично не е вярно. Мария не е от момичетата, които плачат. А това е и неприятна репрезентация на жената в политиката, която не може да понесе ситуацията и се разплаква“, обясни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments