0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоУ насРосен Христов: Прогнозите ни са за стабилни газови доставки през отоплителния сезон

Росен Христов: Прогнозите ни са за стабилни газови доставки през отоплителния сезон

Интерконекторът с Гърция днес или утре ще получи Акт 16, на 1 октомври ще бъде истинското официално откриване. Режим на тока няма да има. Разработваме компенсаторни мерки и за газ за бизнеса, които бъдещото правителство да използва.

Това заяви пред БНТ служебният енергиен министър Росен Христов. Той увери, че недостатъци на количества газ не се очакват.

Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само, въпросът е в цената, затова водим тези процедури. Работим по диверсификация, в момента са открити няколко търга за втечнен газ, днес смятаме да обявим и търг за тръбен газ, там където съседни държави имат излишни количества, каза още Христов, добавяйки, че има сериозен интерес към търговете.

По думите му страната ни не се е отказала от руския газ, но засега от „Газпром“ няма конкретен отговор на българските искания.

Няма нужда да отхвърляме в случая потенциален доставчик. „Булгаргаз“ продължава да дава заявки. Водят се преговори с редица доставчици. Няма риск да бъдем заляти от евтин газ и да се чудим какво да го правим. Има някаква вероятност „Газпромекспорт“ да поискат компенсации, допълни още Росен Христов.

Той подчерта, че служебният кабинет не иска арбитражно дело.

Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази и за следващата година, каза още Росен Христов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments