17.6 C
София
неделя, октомври 2, 2022
НачалоУ насРосица Матева: Взети са мерки в случай на тенденциозно забавяне на вота

Росица Матева: Взети са мерки в случай на тенденциозно забавяне на вота

„След 2009 година българските избиратели могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, ако имат регистриран такъв, различен от постоянния им адрес. Винаги по време на избори е имало препоръки от наша страна, ако се намират в близост до граничен район – да отидат в чужбина и да гласуват”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по НОВА телевизия Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, по повод казуса, че българите, които са на почивка в чужбина, ще могат да упражнят по-лесно правото си на глас, отколкото тези, които са във ваканция в страната.

По думите й има необходимост от промяна в закона. „Ако желаещите да гласуват на изборите, но са на почивка по същото време – трябва да утре да подадат заявления на съответното място, на което ще пребивават към 11 юли”, подчерта тя.

По отношение на очаквани саботажи в деня на вота, а именно умишлено забавяне на гласуването, тя посочи, че: „Има вече указания, в случай че има тенденциозно забавяне от някои избиратели на гласуването. Ако с машината не се правят поне пет минути някакви действия по гласуването  – тя ще спира”, уточни Матева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments