13.6 C
София
четвъртък, септември 9, 2021
НачалоПо светаРСМ – безнаказаност, реч на омразата, дискриминация, оценката е на Amnesty International

РСМ – безнаказаност, реч на омразата, дискриминация, оценката е на Amnesty International

Годишният доклад на Amnesty International за Северна Македония, публикуван в сряда, 7 април, заявява, че „въпреки прилагането на реформите, определени от Европейската комисия, опасенията относно безнаказаността, речта на омразата, дискриминацията срещу жените, циганите и ЛГБТИ хората остават“. В него също така се добавя, че в страната продължават незаконните арести, както и натиска върху бежанци и мигранти. Amnesty Internationa отбелязва, че ЕК е одобрила началото на преговорите за присъединяване през март, като признава напредъка в реформите в съдебната система, полицията и службите за сигурност и в борбата с организираната престъпност и корупцията. През септември правителството обяви програма за медийна реформа, която включва справяне с разпространението на „фалшиви новини“, предава скопската „Нова ТВ“.

Продължава дискриминацията въз основа на етническа принадлежност, религия, пол и сексуална ориентация, често подхранвана от пандемията. Речта на омразата и дезинформацията в социалните медии често са насочени към албански граждани. Хелзинкският комитет за правата на човека съобщава за 80% увеличение на антиислямската реч на омразата преди изборите и през юли подаде пет наказателни обвинения за разпространение на омраза. Също така в доклада се казва, че след избухването на Covid-19, извънредното положение, което беше обявено в средата на март, е отменено в средата на юни, за да даде възможност за кампания за парламентарните избори през юли. По този начин, добавят от AI, полицията е прилагала избирателно комендантския час и е забранявала религиозни или публични събирания. През април правителството съкрати финансирането за неправителствени организации с 525 000 евро, застрашавайки способността им да предоставят основни услуги. Съдилищата, се казва в доклада, едва функционират, като отбелязват бавен напредък в преследването на лица, обвинени в нарушаване на ограниченията във връзка с пандемията.

В доклада се отбелязва още, че през март парламентът закри Специализираната прокуратура, създадена през 2015 г., с юрисдикция над предполагаеми тежки престъпления, включително нарушения на правата на човека, от бивши министри на правителството. Над 20 дела бяха прехвърлени на прокуратурата. Процесът срещу бившия началник на тайната полиция и министър на вътрешните работи за участието му в незаконно наблюдение продължава. През юни бившият ръководител на Специализираната прокуратура Катица Янева беше осъдена на седем години затвор за злоупотреба с длъжност. Северна Македония все още не е ратифицирала Международната конвенция за защита на всички лица от насилствено изчезване, подписана през февруари 2007 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments