24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусРубин: Западните Балкани са отровени от дезинформация, която идва от Русия и...

Рубин: Западните Балкани са отровени от дезинформация, която идва от Русия и Китай

Западните Балкани са „отровени“ от дезинформация, която идва от Русия и Китай, а Сърбия е една от основните бази, от които идва дезинформацията в региона, смята специалният пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране Джеймс Рубин, който днес пристигна в Република Северна Македония, съобщава Радио „Свободна Европа“ в Северна Македония.

Очевидно голяма част от дезинформацията идва от Сърбия и това е голям проблем, който трябва да се реши. Бихме искали да видим формирани правителствени органи, които могат да започнат да изследват и анализират този проблем, за да се опитат да го предотвратят, казва Рубин на брифинг в Американския кът в Икономическия факултет в Скопие.

По думите му в Северна Македония лъжите и дезинформацията се разпространяват бързо в интернет и дори отношенията между Скопие и София и дебатът за конституционните промени, необходими на Северна Македония, за да продължи интеграционния си път към ЕС, не са имунизирани срещу това явление.

Сигурен съм, че политическите лидери в Северна Македония отново ще покажат политическа смелост и лидерство и ще направят всичко необходимо Северна Македония да влезе в Европейския съюз, както направиха, когато страната промени името си, за да влезе в НАТО, казва той, цитиран от Радио „Свободна Европа“ в Северна Македония.

Рубин каза, че е запознат с политическото напрежение между Скопие и София, което може да бъде проблем по пътя към ЕС, и обяви също, че скоро ще посети България, съобщава ТВ 24, уточнявайки, че специалният пратеник на САЩ е отказал да коментира доколко започналият дебат за конституционните промени в страната може да бъде цел за генериране на дезинформация. Той смята, че разногласията са легитимни, но когато пропагандата циркулира около лъжи и дезинформация, тогава е трудно да има легитимен политически дебат.

„Сигурен съм, че има хора в региона и в Кремъл, които не искат напредък в процеса, който ще позволи на Северна Македония да върви напред към ЕС. Сигурен съм, че седят някъде и мислят какво да направят, за да го превърнат в проблем и всичко, което мога да кажа е, че правителството тук ще работи с нас, за да създадем по-широк обществен подход за справяне с дезинформацията, като институции, закони, стандарти”, казва Рубин.

По думите му САЩ ще помогнат на институциите в Република Северна Македония с аналитични способности и с техническа подкрепа, експертиза и опит за борба с дезинформацията, с въпроси, свързани с регулирането на социалните медии, но и за начина на комуникация със социални медии, собственост на американски компании.

Специалният пратеник на САЩ и координатор  на Центъра за глобално ангажиране  Джеймс Рубин пристигна днес в Скопие, където разговаря с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и с министъра на отбраната Славянка Петровска, а утре му предстои среща с президента Стево Пендаровски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments