20.8 C
София
неделя, юни 20, 2021
Начало На фокус Румен Гълъбинов: Близо 2 трилиона долара ще струва COVID-19 на световната икономика

Румен Гълъбинов: Близо 2 трилиона долара ще струва COVID-19 на световната икономика

С въпроси как ще се отрази коронакризата на световната икономика, колко време ще отнеме възстановяването от нея и реалистичен ли е бюджет 2021, се обърнахме към финансиста Румен Гълъбинов.

Колко ще струва пандемията на световната икономика?

Румен Гълъбинов: COVID-19 се очаква да има силен негативен ефект върху глобалната икономика. Към дадения момент оценката на икономическия ефект от вируса е изключително трудна. На този етап икономическа рецесия е неизбежна, като точният ѝ размер до голяма степен ще зависи от броя заразени и продължителността на карантината. Световният икономически форум предвижда спад от очакваното ниво на световния БВП между 1,5 и 2 трилиона щатски долара през 2020г. Прогнозите за въздействието на COVID-19 върху световната икономика и развитието на отделните страни постоянно се променят. Развитието на иновации и дигитализация на международно и местно ниво, както и по-активното  предоставяне на електронни услуги стават от голямо значение за справяне с пандемията.

Оказа ли се ЕС неподготвен за втората вълна на коронакризата? Къде са пропуските на ЕС и какви икономически мерки трябва да предприеме?

Румен Гълъбинов: ЕК прие план за икономическо стимулиране в размер на 750 млрд. евро заедно с промяна на предложението за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Целта на мерките е да бъде намален шокът от здравната криза и да се проправи път към устойчиво бъдеще.

Бюджет 2021 съществено се различава от предишните бюджети на правителствата на Борисов. Пандамичен, социален, предизборен или следизборен бюджет, какъв е той?

Румен Гълъбинов: Бюджет 2021г. трябва да е с по-малък дефицит и повече приходи, ако наистина вървим към възстановяване. Според Маастрихтските критерии дефицитът не бива да надвишава 3 на сто от БВП. Данъчно-осигурителната ни политика да бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж и подобряване на бизнес средата. Приходите в бюджета да са концентрирани в събираемостта на данъци и такси и постъпленията от еврофондовете. Ефективното усвояване на европейските фондове е главно приходно перо. Европейските средства започват да играят сериозна роля в държавните финанси, което трябва винаги да бъде отчитано при оценката на приходите.

В заключение, не трябва да допускаме, поради Covid 19 икономическата криза да прерасне в дългова и фискална. Глобално, а и в Българи,  има предпоставки за рецесията с двойно потапяне тоест, когато рецесията е последвана от краткотрайно възстановяване и нова рецесия.

Бюджетът за 2021 г. е бюджет на една много трудна година за всички, в която обаче се залага да започне възстановяване на БВП на положителна територия.

Имайте предвид, че всяко планиране на бюджет 2021 е предпоследно и може да се наложи актуализация във всеки един момент. Смятам, че е правилна политиката за увеличаване на социалните разходи с 50 лв. за пенсионерите, тъй като те са една много голяма и важна група, която може да допринесе за увеличаването на вътрешното потребление.

Предстои и увеличението на работната заплата с 40 лв. Това също е положителна социална политика, но е добре да върви заедно с въвеждането на необлагаем минимум. България е единствената държава в ЕС, която няма необлагаем минимум в подоходното си облагане. Освен това трябва да се предвиди в бюджета запазването на плоския данък от 10 %, но да се въведе и необлагаем минимум, които да е около минималната работна заплата. По този начин ще се получи една сума от около 80-100 лв., за хората с ниски доходи, които реално ще бъдат инвестирани в потреблението. Прогнозата на Световната банка е за възстановяване до реалните нива на БВП от 2019 г. през 2022 г., както при основния, така и при негативния сценарий.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Борисов: Ще отида да ме разпитат и да ги питам какво има от 2009 година

ИЗБОРИ 2021 Нашият план за възстановяване го предоставихме в парламента преди няколко месеца. Хубав, лош, сега щеше да има, както за Гърция пари, щяха да...

Кирил Петков: Държавните пари трябва да са стимул, а не крайно финансиране

"Не разбирам защо язовирите са към Министерството на икономиката. Интересни са икономическите проекти за растеж... Има надиграване със съществуващия надзор на Българската банка за развитие....

Бойко Рашков: Прокуратурата бездейства по проверката на 38 политици и магистрати

"Прокуратурата бездейства по въпроса с проверката на имущественото състояние на 38 политици и магистрати, които имат имоти в чужбина, но не са декларирани тук. Имам доказателства...

Защо българите са най-скептичните в Европа към ваксините

Всеки един от нас в даден момент ще срещне вируса. Въпросът е дали в този момент ще бъде имунизиран, дали ще бъде защитен. Това...

Recent Comments