Румен Радев: Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница от гордия и кървав април на 1876 година

0

Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница от гордия и кървав април на 1876 година. Именно тук са записани едни от най-светлите страници на българската бойна слава, защото девет дни продължава тази епопея на неравна борба за честта на българите. Това заяви държавният глава Румен Радев в приветствието си на тържествената церемония в Дряновския манастир по случай 145 години от Априлската епопея.

Румен Радев подчерта, че и след 145 години споменът за героичните събития,  живите и ярки образи на българските апостоли и поборници не повяхват. „Далеч преди въстанието в Дряновския край вече е посято семето на свободата – църкви издигаха гордо снага,  училища и читалища отваряха врати за жадните за знание и просвета“, посочи Румен Радев.  Президентът припомни и че в тази част на  отечеството се зараждат светилища на духовна и културна просвета, на революционна борба и не случайно  начело на въстанието са застанали даскал и духовник – легендарните Бачо Киро и поп Харитон.

„Нека днес знаем и помним, че това не беше поход на отчаяните, беше горд марш на просветени хора, готови да покажат на света, че за българите достойнството и свободата стоят над всичко, че българите няма повече да търпят робския хомот“, заяви държавният глава. Президентът посочи и че  затова и до днес са живи думите на поп Харитон: Шепа хора не могат да освободят България, но те ще посеят семето на свободата, то ще пусне дълбоки корени, и всеки следващ, който поеме по техния път, ще има добра и богата жътва.„Нека черпим сили от непокорството и родолюбието на тези хора и да последваме техния пример, защото героизмът им е мерило за нашата доблест и за това какво ние днес сме готови да направим за България“, заяви още в приветствието си Румен Радев.

Сн. Прессекретариат на Държавния глава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук