20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоНа фокусРумен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони...

Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя“, заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по встъпване си в длъжност заедно с вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат.

„Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първата крачка, чакат ни още много изпитания“, каза държавният глава.

Румен Радев подчерта, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия.

Ето и повече от словото му:

Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало.

Победихме с общи усилия. Извадихме обществото от апатията. Върнахме на хората честните избори, а на парламента – възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции.

Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си – тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България.

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първата крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава.

Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим.

И когато мислим, че е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през вековете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово.

Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък.

Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред.

В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората.

Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!“

Сн. Бгнес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments