13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусРумен Радев: Избори 2 в 1 е срещу философията на конституционния модел

Румен Радев: Избори 2 в 1 е срещу философията на конституционния модел

Не може да се отнасяме по безотговорен начин към българските граждани. Това обяви президентът Румен Радев, който заяви, че очаква отговорност от политическите партии относно актуализацията на бюджета.

Президентът Румен Радев отправи упрек към НС за това, че все още не е приел актуализацията на бюджета. „Не можем да оставим хората в пандемична криза без финансова подкрепа, без подкрепа за бизнеса, за здравето. Няма как да стане. Очаквам отговорност от всички и затова свиквам КСНС“, отсече държавният глава. На въпроса кога ще връчи втория проучвателен мандат, той разкри, че започва нов кръг консултации с парламентарните сили. „Ще преценя на кого и кога, когато чуя от тях визията им за правителство. Искам да чуя идеите на партиите как ще съставят правителство“.

Опитът да се сформира правителство на малцинството, без коалиция, без широка парламентарна подкрепа – катастрофира, отчете Радев. „Явно ни е трудно, нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация”, обясни президентът.

Президентът каза, че не иска да говори за нови избори преди да са се изчерпали всички опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа. „Дали изборите ще бъдат 2 в 1 – мисля, че това е срещу философията на българския конституционен модел”, каза Радев.

На въпроса как приема подкрепата от ИТН за негов втори мандат начело на „Дондуков“ 2, Радев отвърна еднозначно: „Благодаря на г-н Трифонов, но ние с г-жа Йотова очакваме подкрепа от всички почтени граждани, очакващи промяна в държавата“. „Партиите трябва да осъзнаят своята отговорност. Служебното правителство доказа, че е възможно единодействие, но не виждам готовност от партиите да следват този модел. Крайно време е да оставят настрана идеологическите различия и да намеря цивилизован тон“, призова държавният глава.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments