16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусРумен Радев: Името на Гоце Делчев се превърна в символ на стремежа...

Румен Радев: Името на Гоце Делчев се превърна в символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини

Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринска Тракия завинаги обезсмърти името си в стихията на революцията. Това каза в словото си президентът Румен Радев, който присъства на тържествената проверка-заря в Гоце Делчев по повод годишнината от гибелта на революционера.

На церемонията присъстваха още служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, заместник-министри, депутати, областният управител на Благоевград Стоян Христов, неврокопският митрополит Серафим, областният мюфтия Осман Кутрев, генералният консул на България в Солун Антон Марков, общественици и граждани.

Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев отрано пое по стъпките на Левски и на освободителната борба, на която остана верен докрай, каза Радев.

„Неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към освобождението и не само. С безпределната си вяра и всеотдайност към делото, той печелеше умовете и сърцата на поробените, които само за броени години се преродиха в могъща революционна организация. Житейският път на Гоце Делчев беше кратък, но той разчупи тесногръдието на цяла една епоха и се вля във вечната универсална борба за справедливост, достойнство и равноправие“, отбеляза държавният глава.

По думите му името на Гоце Делчев се е превърнало в символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини.

„Гоце Делчев вярваше непоколебимо, че единствено честта може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към свободата. Затова той успя да наложи своите идеи, своята вяра, своя революционен плам и да постигне целите си. Именно с неговия революционен устрем, с жертвите, с всеотдайността днес имаме свободна България“, каза президентът.

„Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците, а има силите да следва идеалите на Гоце Делчев. Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и в ежедневието на гражданите на Балканите. И ако днешна Република Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да впише в конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той пожертва живота си? Вярвам, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живота, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват. Защото идеалите разцъфват само тогава, когато се напояват с истината, когато над тях грее слънцето на достойнството на истинските човешки ценности, когато всеки човек може да живее живота си свободно и независимо“, каза още Румен Радев.

Той благодари на жителите на град Гоце Делчев, че пазят до днес идеите на своя патрон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments