Румен Радев към службите: Да спрат бежанците, иначе ни провалят за Шенген

0

Специалните служби да затегнат охраната на границите на България и да спрат бежанската вълна през тях.

Това е поискал президентът Румен Радев на съвещание във вторник с шефовете на ДАНС Пламен Тончев, на разузнаването Антоан Гечев, на военното разузнаване ген. Венелин Венев. Участвали са и военният министър Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев, зам. главният секретар на МВР Станимир Станев, директорът на Гранична полиция Росица Димитрова, съобщиха от президентството. Както стана ясно, заради изборите охраната на южната граница ще бъде поета изцяло от армията, за да може полицията да се включи в осигуряването на вота.

Ефективната охрана на външните европейски граници е условие за гарантирането на националната сигурност и за присъединяването на България към Шенген, заявил президентът на работната среща, съобщи пресцентърът на Радев.

Според президентството на срещата били набелязани мерки за затягане охраната на границите на България, които са външни за ЕС, както и за справяне с миграционния натиск и пресичане на нелегалния трафик на хора. Набелязани били и мерки за снабдяването на службите с модерна екипировка и оборудване и за партньорство с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Присъединяването на България към Шенгенското пространство до края на годината бе обявено от служебното правителство като основен приоритет. То бе поставено като задача от Румен Радев в речта му при назначаването на кабинета на Гълъб Донев. Чешкото председателство на ЕС също поиска България, Румъния и Хърватия спешно да бъдат приети от останалите държави, които нямат граничен режим помежду си.

От месеци обаче през границите минава засилена мигрантска вълна от Турция. А в трафикирането на нелегалните са замесени и служитеби на “Гранична полиция”, обявиха от МВР, след като двама полицаи загинаха миналия месец при преследване на цял автобус с бежанци в Бургас. Според изказване на вътрешния министър Иван Демерджиев в канала, през който са прекарани тези мигранти, са участвали поне 10 гранични полицаи. Шофьор на автобуса пък бе непълнолетен мигрант, напуснал самоволно бежански център.

Сред участващите в трафика на хора полицаи има ръководители, но и от средните нива в регионалните дирекции. Преки доказателства, че са вземали пари, още няма, твърдят запознати с разследването. Но имало достатъчно данни, включително записи, че служители на Гранична полиция са близо до преминаващи групи от мигранти и не предприемат нищо.

Проверяват се и случаи на бусове със сирийци и афганистанци, хванати във вътрешността на страната, за които има данни, че са пропуснати от определени екипи по границата с Турция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук