11.3 C
София
понеделник, май 2, 2022
НачалоНа фокусРумен Радев: Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само...

Румен Радев: Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с 8 самолета

Президентът Румен Радев коментира информациите за офертата на САЩ за продажбата на още осем нови Ф-16 за българските ВВС.

Според държавния глава правителството трябва да вземе тежко решение и обясни защо:

„Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата, ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане, но трябва да питате и колко време е това разсрочено плащане. Дали е 10-15 години или всичко трябва да се плати в рамките на 1 година. Може ли да си го позволи българското правителство. Желателно е да може. Ние трябва да имаме пълна ескадрила. Как ще стане това? Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с Ф-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета. Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор, следващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде 2027-2028 г.“

 

Вчера САЩ одобриха потенциална продажба на България на нови 8 изтребителя F-16. Общата цена се очаква да бъде 1 милиард и 673 милиона долара. Става въпрос за 4 броя F-16 C Block 70 и 4 броя F-16 D Block 70.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments