12.4 C
София
неделя, октомври 24, 2021
НачалоНа фокусРумен Радев определи цените на тока като скандални

Румен Радев определи цените на тока като скандални

Правителството вече въвежда мерки в подкрепа на малките и средни предприятия заради цените на тока. Това каза пред журналисти в Благоевград държавният глава Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Публикуват я всеки ден. Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални. Отиват над 300 евро за мегаватчаст. Вижте цените в България – 187 евро, заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент на цените. Кризата ще продължава, тя е световна тенденция“, коментира държавният глава.

„Какво правим? Трябваше да задавате този въпрос през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, а не с безхаберие да нокаутират тази система и да я оплитат в схеми“, допълни той. „Искам да поздравя служебното правителство, че в този труден момент продължават с мерките, продължават да подкрепят българския бизнес. Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес. Правителството вече въвежда мерки в подкрепа на малките и средни предприятия. Над 265 хил. от тях ще бъдат подкрепени с облекчения от 15 до 30 лв. на мегаватчас. Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги“, поясни Радев. Относно намаляването на ДДС на храните, президентът заяви, че мнението на правителството е, че то трябва да се запази до отшумяване на кризата.

Радев заяви, че в кампанията трябва да бъдат водещи идеите, а не компроматите. „Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената“, обясни държавният глава. „Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, те са български граждани“, поясни той.

Относно това, че днес трябва да излезе второ българско име от досиетата „Пандора“, Радев коментира: „Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи, да работят така, че възстановяването на стабилността да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаваните ни закони. Да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments