18.8 C
София
сряда, септември 1, 2021
НачалоНа фокусРумен Радев: Оставката на Иван Гешев ще е полезна за страната

Румен Радев: Оставката на Иван Гешев ще е полезна за страната

Оставка на Иван Гешев би била в полза на гражданското общество и на страната. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев. Той критикува главния прокурор за „оглушителното му мълчание“ за вихрещата се корупция по най-високите етажи на властта. „Знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии, дълбоко дискредитираха страната ни. Оглушителното мълчание за харчене на милиарди публични средства на тъмно, докато в същото време Прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта. Това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента“, коментира Румен Радев. Той не се нае да прогнозира дали ще се съберат достатъчно гласове за отстраняването на Гешев от поста на главен прокурор, като обясни, че този въпрос следва да бъда отнесен към Висшия съдебен съвет.

Държавният глава призова политическите партии да проявят отговорност. Той подчерта, че най-важната задача пред България е съставянето на устойчиво, ефективно и работещо правителство. „Трябва да излъчат ясни политически позиции чрез министрите, които ще бъдат номинирани в редовно правителство. Хората не гласуват за служебния кабинет, а за партиите. Служебният кабинет е изцяло мое решение, мое назначение и отговорност “, посочи Радев.

Президентът призова партиите да водят диалог помежду си и да избягват оправдания. Той даде положителна оценка за работата на кабинета „Янев“. „Успешно изпълни задачата, която поставих: за начало на демонтажа на порочния управленски модел и оздравяване на държавността. За работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове. Съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог. Изисква почтеност и ясни морални принципи. Обществото очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания“, подчерта държаният глава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments