7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусРумен Радев: Предизвикателство е да се подготвят българите за еврото

Румен Радев: Предизвикателство е да се подготвят българите за еврото

По време на откриването на конференцията „България по пътя на еврото“ той посочи, че приемането на еврото ще донесе съществени икономически ползи за страната, а голямото предизвикателство е да бъдат подготвени гражданите за това. Президентът Румен Радев обяви, че членството на България като в еврозоната, както и в Шенген, е стратегически важна цел. „Това изисква отговорна работа на институциите“, допълни той. Обяви, че процесът по влизане в еврозоната не трябва да води до понижаване на жизнения стандарт на българите.

„Напротив, той трябва не само да съхранява, но да нараства. Затова трябва да се мисли това как ще се комбинира със стратегическите цели, които си е поставила България“, посочи той. Според него България ще трябва да усъвършенства макроикономическата си политика, ще трябва най-сетне да се направи нещо за т.нар. таргетирана помощ, допълни президентът.

Един от упреците към последното редовно правителство е, че мерките заради инфлация я подхраниха, защото помощта бе валидна за всички, а не само за нуждаещите се.

За критерия, който в най-голяма не покрива България в момент – инфлацията, Радев каза, че най-сериозна е тя в Източна Европа, която е най-близо до конфликта в Украйна.

„Първо, защото най-тежко се усети прекъсването на веригите за доставки на енергоресурси. Второ, разходите за най-неотложните житейски нужди като процент са най-големи. Целта от влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре, икономиката ни да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок продукт“, обяви той.

На следващия парламент и правителство няма да е лесно, защото ще трябва да удържа бюджетния дефицит по време на криза, коментира Румен Радев.

Според него ще трябва още много да се направи, най-вече да се укрепят контролните органи и механизми.

Трябва да приложат такива модели, които в преходния период да не водят до спекула, а да се съхрани жизненият стандарт на българите. Трябва да се облекчат и условията за правене на бизнес в България. Това означава ефективна политика и действия за приемането ни в еврозоната. Трябва да се овладеят основните фактори, които генерират инфлация, каза още президентът Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments