15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусРумен Радев: Служебният кабинет ще е с вързани ръце без актуализация на...

Румен Радев: Служебният кабинет ще е с вързани ръце без актуализация на бюджета

Служебният кабинет ще бъде с вързани ръце и няма да може да се осигурят пари за пенсии, лекарства, ваксини, пари за медиците и др., ако парламентът се разпусне без да актуализира бюджета. Това каза президентът Румен Радев след продължилия близо четири часа консултативен съвет на „Дондуков 2“. Темите на днешното заседание, на което присъстваха лидерите и председателите на парламентарните групи, част от служебния кабинет и шефовете на служби, бяха актуализацията на бюджета и мигрантската криза. Две кризи – здравната и мигрантската ще доминират обществения ред през есента. Овладяването им изисква организационни усилия и финансов ресурс. Служебното правителство успя да осигури необходимите средства. За да достигнат обаче те до болницата, нуждаещите се, медицинските специалисти, пенсионерите, хората, които охраняват границите, трябва Народното събрание да актуализира бюджета, заяви Радев. Въпреки проведените задълбочени дискусии, не постигнахме консенсус, подчерта той. Причината била, че повечето партии смятали, че дебатът за актуализация на бюджета трябва да се води в парламента.

Аз считам, че това е въпрос, касаещ националната сигурност, изисква максимална организация и консолидация в НС, която всички виждаме че не е на лице, коментира той. Според него имало голяма възможност това Народно събрание да не актуализира бюджета поради недостиг на време заради неуспешна конституционна процедура за съставяне на правителство. Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за лекарства и консумативи, няма да има пари за медицинския и немедицинския персонал, няма да има за мярката 60/40, за месечна целева помощ за семейства с деца до 14 г., няма да има средства за усилване на охраната на границата, МВР ще бъде поставено в невъзможност заради иззетите от неговия бюджет буфери, няма да се изплатят помощите за отопление на 33 хиляди души, на над 42 хил. лични асистенти няма да се изплатят парите, стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност без актуализация на пенсиите. В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, няма да може да използва осигурените в хазната пари, а българския народ отново ще износи това на плещите си, каза още държавният глава.

Радев припомни, че публични са вече и записите от най-големия протест на 10 юли. На кадрите се вижда как полицаи удрят и блъскат граждани под колоните на Министерския съвет. Това е акт, който заслужава вниманието на цялото общество, категоричен бе той. Радев приветства решенията на шефката на НС Ива Митева да свика извънредно заседание на парламента по темата утре, и на МВР министъра Бойко Рашков да продължат разследванията по случая. В този казус трябва да се направи внимателна оценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност от извършителите до тези, които са допуснали или прикрили насилието. В този акт трябва да реагираме като демократично общество, което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат правата на българските граждани, каза той. Според него трябва да се провери и дали е плащано за охрана на частни охранителни фирми. Необяснимо е и бездействието на прокуратурата по този казус, категоричен бе той. Настоя, че през септември, когато очакваме посещение на мониторинговата група за демокрация към ЕП, България трябва да отстои своята репутация като европейска демокрация, в която гражданите могат да разчитат на върховенството на закона, а не тази репутация да бъде поставена под въпрос. Отговорността за насилието трябва да се реализира със съответствие със закона, каза още той.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments