0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоНа фокусРумъния трябва да бъде приета в Шенгенското пространство от 1 януари 2023...

Румъния трябва да бъде приета в Шенгенското пространство от 1 януари 2023 г.

Румъния трябва да бъде приета в зоната за движение без граничен контрол на 1 януари 2023 г., заяви днес лидерът на партията на етническите унгарци в Румъния Келемен Хунор, който е и вицепремиер в румънското правителство, предаде агенция Аджерпрес. Според Келемен Хунор отлагането на присъединяването към Шенгенското пространство в продължение на 11 години е следствие от факта, че някои държави са се противопоставили по причини, различни от техническите. Румънският политик нарече това „неприемливо“ и изрази увереност, че и Нидерландия „ще разбере“ това, предава БТА.

„Това, което се случи с Румъния, е неприемливо. През 2011 г. бях в правителството, когато след многобройни проверки получихме доклада на Комисията и в него се казваше, че Румъния отговаря на всички условия за присъединяване към Шенгенското пространство“, заяви Келемен Хунор.

Той припомни, че през тези 11 години постоянно е имало хора, които са блокирали присъединяването на Румъния поради други причини. „Никой не е казвал, че Румъния не отговаря на техническите критерии. Така че това беше неприемливо. В момента е същото. Предстои нова оценка, но от последната такава са минали 11 години. Разбира се, че и през 2022 г. изпълняваме техническите критерии и няма други критерии за присъединяване към Шенгенското пространство, а само технически“, коментира румънският вицепремиер.

Той изрази увереност, че Румъния, заедно с България и Хърватия, ще се присъедини към Шенгенското пространство от 1 януари 2023 г. за сухопътния и водния транспорт, а от март – и за летищата. „Вярвам, че това ще бъде решението“, посочи той.

„Убеден съм, че Нидерландия също ще разбере, че не може да бъде подкрепено това отношение на блокиране, основано на критерии, които нямат нищо общо с критериите за Шенгенското пространство“, каза още Келемен Хунор.

Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз ще търси единодушие за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство на срещата на върха през декември, заяви вчера чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Чешкият служител допълни, че европейски експерти ще посетят Румъния и България следващата седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments