Русенци ходят на пазар до Румъния, защото им е по-евтино

0

Инфлацията расте, но с различни темпове в различните държави. Оказва се, че у нас в сравнение със съседна Румъния, цените на основни хранителни продукти, са по-ниски, съобщи БНТ.

През последните месеците цените на стоките у нас сериозно скочиха – с 10, с 20%, някъде с повече, но няма стока, която да е запазила етикета си от миналата година.

„Бяха по 7 лева, сега са по 9 лева – няма да си купуваме обувки и блузи, ще си купуваме храна и лекарства“, казва жена, която си купува кренвирши и е изненадана от цената.

Милка Димитрова е собственик на квартален магазин в Русе. Казва, че в продължение на седмици е зареждала хранителните продуктите всеки ден на нови цени.

„Август-септември цените драстично се увеличиха на млечните продукти. Месните – частично, но и те леко мръднаха. За съжаление, в момента наблюдаваме на яйцата леко покачване… 2,50 Кашкавал, сирене – скочиха – 5-6 лева на килограм, което е много. Киселите млека 20-30% си скочиха… В сравнение с миналата година зеленчуците са с едни 30-40% нагоре по това време на годината“, каза Милка Димитрова – собственик на хранителен магазин.

Според Елена Йорданова обаче има цени, които са нереално високи.

„Много са завишени. Просто непосилно. Майка ми е пенсионер, за нея е непосилно. Месото, колбасите, сиренето, плодове, зеленчуци, всичко има ръст. Инфлацията е много голяма, заплатите си стоят едни и същи. Трудно е“, каза Елена Йорданова.

В същото време много хранителни стоки в съседна Румъния са на по-ниски цени. Затова и Диян Илиев, когато ходи до Гюргево или Букурещ, не пропуска да посети големите им магазини.

„Отдавам го на това, че в Румъния ДДС на този вид храни е 9%, докато тук у нас си останаха по-големи процентите… Примерно 1 кг кайма може да излезе в порядъка на 7-8 лева, докато тука вече знаете до къде стигнаха цените…. За олиото няма да говорим – бутилка олио в Румъния продължава да си стои 3,40-3,60, докато тука цените са над 4 лева и нагоре“, заяви Диян Илиев.

Диян Илиев обаче е забелязал, че разлика има не само в цената на храните, но и на стоките в другите магазини.

„Когато в Румъния, по-специално в Букурещ, има промоции, цените наистина са промоционални. Пък разнообразието е много по-голямо. Във всеки един от магазините, където влизахме, има повече стока и по-различни модели – говоря за световни брандове, световни марки, които съществуват и в България“, допълни Диян Илиев.

Хора, които по-често пазаруват в Румъния, коментираха и друго – че има разлика и в качеството на стоките. За съжаление, не в полза на българските пазари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук