17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусРусия възнамерява да премахне "остатъците от господството" на САЩ в новата си...

Русия възнамерява да премахне „остатъците от господството“ на САЩ в новата си Концепция за външна политика

Русия е своеобразна държава цивилизация, крепост на руския свят и един от суверенните центрове на световното развитие, се посочва в новата Концепция за външната политика (КВП) на Русия, одобрена от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Документът посочва настоящия курс на САЩ като основен източник на риск не само за Русия, но и за целия свят, поради което Москва възнамерява да премахне „остатъците от господството“ на Вашингтон. В КВП се подчертава, че Русия ще изгражда отношения с други държави в зависимост от тяхната политика спрямо нея и е готова да използва въоръжените си сили както за отблъскване, така и за предотвратяване на агресия срещу нея или съюзниците й.

За ролята на Русия в света

Новата руска КВП посочва, че Русия е уникална държава-цивилизация, огромна евразийска и евротихоокеанска сила, крепост на руския свят. Тя играе уникална роля в поддържането на световното равновесие на силите и осигуряването на мирното развитие на човечеството.

Също така документът изяснява, че отношението на Русия към другите държави ще се определя от характера на тяхната политика – конструктивна, неутрална или недружелюбна.

 

Гарантиране на сигурността

Русия може да използва въоръжените си сили, за да се защити или да предотврати нападение срещу себе си или своите съюзници, става ясно от КВП. Москва се стреми да осигури сигурност на всички държави в еднаква степен, но само въз основа на принципа на реципрочност, уточнява документът.

 

Международните отношения като цяло

Русия се стреми към система на международни отношения, която да защитава идентичността и равните условия за развитие на всички държави и за разширяване участието на развиващите се страни в световната икономика, посочва КВП.

Москва също така се определя като подкрепяща международните усилия за защита на универсалните и традиционните духовни и морални ценности.

Русия счита, посочва документът, че противодействието на русофобията, защитата на руския език, култура, спорт, Руската православна църква и борбата за историческата истина са приоритет на нейната хуманитарна политика.

 

Отношенията със Запада

Русия не се смята за враг на Запада и не се изолира от него, посочва КВП. Тя разчита западните държави да осъзнаят, че конфликтът с Москва няма бъдеще, и да приемат многополюсната реалност.

В същото време приоритет на Русия ще бъде премахването на „закърнелите елементи на господството“ на САЩ и други неприятелски държави в световните дела, намаляването на възможностите им да злоупотребяват с позициите си в икономиката и създаването на условия всяка страна да се откаже от своите евентуални неоколониални и хегемонистични амбиции.

Москва вижда в курса на Вашингтон основен източник на риск както за собствената си, така и за международната сигурност, за мира и за справедливото развитие на човечеството като цяло, констатира КВП.

Концепцията отчита, че „САЩ и техните сателити… отприщиха хибридна война от нов тип“.

Отказът от антируската политика и независимостта от САЩ биха били от полза за сигурността и благосъстоянието на Европа, смятат авторите на новата концепция.

 

Отношенията на Русия с останалия свят

Русия вижда необходимостта от превръщането на Евразия в пространство на мир, стабилност, доверие и просперитет – това е водещият проект на Москва за настоящия век, посочва КВП.

Москва възнамерява да обърне внимание на подкрепата на интеграционните процеси в рамките на съюзи в Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Като основна цел в развитието на непосредствените съседи на Русия КВП посочва превръщането на региона в зона на мир, добросъседство и просперитет.

Русия смята за особено важно да задълбочи връзките си с приятелски настроените глобални центрове на сила – Индия и Китай.

Москва също така ще насърчава Африка като влиятелен център на световното развитие и ще активизира сътрудничеството с Латинска Америка.

Русия също така има намерение да засили всеобхватното, взаимноизгодно сътрудничество с приятелската ислямска цивилизация, се посочва в концепцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments