-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусРусия е имала намерение да нападне Япония, вместо Украйна

Русия е имала намерение да нападне Япония, вместо Украйна

Русия е планирала да нападне Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабната инвазия в Украйна. Това разкрива имейл с писмо от служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), съобщи Newsweek.

Имейлът с дата 17 март е изпратен от агента с псевдоним „Вятърът на промяната“ до Владимир Осечкин, руски правозащитник, който ръководи антикорупционния уебсайт Gulagu.net и понастоящем е в изгнание във Франция.

Агентът на ФСБ редовно пише до Осечкин, като разкрива гнева и недоволството си от войната, започнала с нахлуването на Путин в съседна Украйна на 24 февруари.

Игор Сушко e изпълнителен директор на базираната във Вашингтон организация „Wind of Change Research Group“. Сушко превежда кореспонденцията от руски на английски. Той е споделил с Newsweek всички имейли.

Писмото, написано от агента и публикувано от Осечкин, е анализирано от Христо Грозев, експерт по ФСБ. Той е показал писмото „на двама действителни (настоящи или бивши) сътрудници на ФСБ“, които „не се съмняват, че е то е написано от техен колега“.

Военен конфликт

През август 2021 г. Русия „сериозно се подготвя за локален военен конфликт с Япония“, казва информаторът в имейл до Осечкин през март.

Агентът на ФСБ предполага, че вместо това Русия е избрала да нахлуе в Украйна. Това се е случило месеци по-късно.

Курилските острови

Русия и Япония така и не подписват мирен договор, с който да сложат край на Втората световна война. Причината са спорове за група острови, за които Япония претендира, но са окупирани от Русия.

Според агента на ФСБ „основен препъни камък“ между Москва и Токио са именно Курилските острови.

За Москва островите са „разменна монета“, продължава информаторът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments