22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусРусия започва да изпробва дигиталната рубла сред потребителите

Русия започва да изпробва дигиталната рубла сред потребителите

Русия се очаква да започне от днес пилотната фаза на използването на дигиталната рубла от потребители след продължителен тестов етап с банките. Това съобщи Руската централна банка (РЦБ) миналата седмица на фона на усилията на Москва да разшири обхвата на трансграничните си плащания, предаде Ройтерс.

Подобно на много други страни Русия разработва т. нар. дигитална валута на централната банка (CBDC) през последните няколко години с надежда да модернизира финансовата си система и да предложи конкурентна алтернатива на криптовалути като биткойна.

Вече 11 държави, сред които някои от района на Карибите и Нигерия, имат подобна валута, сочи проучване на американския мозъчен тръст Атлантически съвет. Много други, включително Китай, провеждат широкомащабно тестване.

Пилотната фаза ще включва откриване на дигитални портфейли, покупки с дигитални рубли и трансфери между близо 600 клиенти и 30 компании от 11 града.

Проектът в крайна сметка би трябвало да даде възможност на Русия да развива трансгранични плащания с други страни, въвели дигитални валути, каза по-рано първият заместник-гуверньор на РЦБ Олга Скоробогатова.

Москва изпитва остра нужда да развие платежната си инфраструктура, след като западните санкции, наложени в отговор на инвазията в Украйна, блокираха достъпа на Русия до големи части от световната финансова система.

Планира се дигиталната рубла да бъде въведена за широко използване през 2025 г. Догодина РЦБ ще разшири списъка на участниците в тестовете с още 19 банки, които показват готовност да се присъединя към проекта, посочва Скоробогатова.

Руската рубла вчера продължи обезценяването си, преминавайки над прага от 100 рубли за долар въпреки опитите на РЦБ да се намеси в подкрепа на националната валута.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments