8.5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусРусия започва да отзовава посланиците си от западни страни

Русия започва да отзовава посланиците си от западни страни

Да се запазва досегашното дипломатическо присъствие на Русия в страните от Запада няма смисъл, защото руските дипломати там работят в много тежки условия. Това заяви днес външният министър на Руската федерация Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Няма смисъл и желание да запазваме досегашното присъствие в западните страни. Нашите хора работят в условия, които трудно могат да бъдат наречени човешки. Постоянно им се създават проблеми, [има] заплахи за физически нападения. И главното – там няма работа, откак Европа реши да се затваря към нас и да прекратява всякакво икономическо сътрудничество“, каза той и добави: „Насила хубост не става“.

Първият дипломат констатира, че САЩ „активно са подготвяли“ и Европа „покорно е приела“, по думите му, държавния преврат в Украйна, който се е състоял „под нацистки лозунги“. Според Лавров така Западът е заел страната на „онези, които иска да възродят нацизма“.

Министърът посочи, че в тези условия Русия ще се съсредоточава върху страни, които са готови да сътрудничат с нея на равноправна и взаимно изгодна  основа. По думите му в неговото ведомство сега се извършва „географско преориентиране на дейността“, както в чужбина, така и в централния апарат. Страните от Третия свят (в Азия, Африка, Латинска Америка) „имат нужда от допълнително внимание“, каза Лавров.

Той отбеляза, че заради русофобската политика на Запада много руски дипломати са прекратили предсрочно командировките си в чужбина. Това е наложило тяхното бързо трудоустрояване и тeзи проблеми вече са решени успешно, каза той.

Лавров говори на среща с абсолвенти, започнали за пръв път дипломатическа работа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments