18.8 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусРусия използва енергията като оръжие, коментира Белият дом спирането на газопровода "Северен...

Русия използва енергията като оръжие, коментира Белият дом спирането на газопровода „Северен поток“

Москва използва енергията като средство за натиск върху Европа, коментира Белият дом отложеното възобновяване на подаването на синьо гориво по тръбопровода на „Газпром“ „Северен поток 1“, предаде Ройтерс.

„За съжаление, не е изненада, че Русия продължава да използва енергията като оръжие срещу европейските потребители“, заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом в отговор по имейла на запитване на Ройтерс за коментар.

Русия отложи планираното за днес възобновяване на газовите потоци по тръбопровода, с което задълбочи проблемите на Европа в подсигуряването на гориво за предстоящата зима, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом добави, че САЩ и Европа си сътрудничат за гарантирането на достатъчни количества доставки на газ.

„В резултат на тези усилия европейските газохранилища ще бъдат напълнени до началото на критичния зимен отоплителен сезон“, каза говорителят. „Тези усилия сами по себе си няма да бъдат достатъчни и затова ще продължим да работим заедно по отношение на обезпокоителната картина в енергийния сектор в Европа.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments