4.8 C
София
събота, март 25, 2023
НачалоНа фокусРусия и Китай заедно свалят долара

Русия и Китай заедно свалят долара

Русия и Китай заедно свалят долара – създават единна международна валута, пише руското издание „ТвЦ“.

Страните от Евразийския икономически съюз (ЕИС) и Китай създават независима международна валутно-финансова система, пише изданието. Решението е прието на видеоконференцията по сътрудничеството на ЕИС и Пекин.

Първата стъпка към това ще бъде внедряването на международната валута. Нейната стойност ще се пресмята като индекс на националните валути на страните участнички и цените на борсовите стоки. Участниците в срещата се договориха до края на март да представят проект за обсъждане.

„Като се имат предвид общите предизвикателства и рискове, свързани със забавянето на световната икономика и ограничителните мерки по отношение на държави от ЕИС и Китай, нашите страни са длъжни да активизират практическото си сътрудничество в плоскостта на съвместните мерки и проекти“, заявил министърът по интеграцията и макроикономиката на Евразийската икономическа комисия Сергей Глазньов.

Sputnik Казахстан съобщава пък, че Русия планира да опрости търговските си отношения с Индия. Москва и Ню Делхи разглеждат възможността да преминат към търговски разплащания в рубли и в рупии. А в качеството на базова валута при разчетите да използват китайския юан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments