23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусРусия конфискува имуществото на Навални

Русия конфискува имуществото на Навални

В сряда руският апелативен съд призна за законно решението да се обяви „Фонда за борба с корупцията“ на Алексей Навални за чуждестранен агент и екстремистка организация и, съответно, да се забрани на територията на Руската Федерация, пише вестник „Взгляд“. „Решението подлежи на незабавно изпълнение по отношение на прекратяването на дейността на тези организации“, гласи решението на съда, в което се обяснява, че и трите организации (плюс „Фонда за защита на правата на гражданите“ и „Щабовете Навални“) трябва да бъдат ликвидирани. Освен това „съдът постанови да преобразува собствеността“ на ФБК, „останала след удовлетворяване на вземанията на кредиторите, в собственост на Руската федерация“. Московската прокуратура заяви, че счита решението на съда за законосъобразно и основателно. Представителят на Прокуратурата Алексей Джафяров заяви, че съдът „се съгласи изцяло, че тези организации редовно организират неоторизирани масови събития, които често завършват с безредици“. Освен това „в тях участваха непълнолетни, което създаваше заплаха за живота и здравето им“, а „представителите на ФБК разпалваха омраза срещу представители на държавните власти и техните поддръжници“, каза представител на отдела.

Още през април прокуратурата в Москва извърши проверка на организациите с нестопанска цел „ФБК“, „ФЗПГ“ и „Щабовете на Навални“. „Под прикритието на либерални лозунги тези организации създават условия за дестабилизиране на социалната и социално-политическата ситуация. Действителните цели на тяхната дейност са да създадат условия за промяна на основите на конституционния ред, включително използване на сценария на „цветна революция“, – се казва в заключението на надзорното ведомство. През юни бившият координатор на един от проектите на ФБК Александър Ларенков разказа подробностите за сътрудничеството на несистемната опозиция със западните фондове. По-специално той съобщи, че с участието на актива на несистемната опозиция чуждестранни фондации организират семинари в балтийските страни. Той уточни, че обучението е проведено от представители на Държавния департамент на САЩ и американски политолози, както и от политолози от Литва, Полша и други страни. Като част от обученията е имало добре обмислена подготовка за участието на кандидатите от опозицията в изборите, уточни Ларенков.

Както отбелязва „Взгляд“, „по-късно, през юни, митът за масовата обществена подкрепа за организациите на Навални беше развенчан – както стана известно от финансовите документи на ФБК, фондът е финансиран само с 22% от дарения от граждани. Останалите 78% от средствата в периода от 2017 до 2020 г. идват само от три източника: от основния спонсор на Навални – живеещият в САЩ бизнесмен Борис Зимин, бизнесмена Евгений Чичваркин от Великобритания и от самите служители на Фонда. Като цяло тази сума възлиза на 164,6 милиона рубли.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments