15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусРусия наложи вето за продължаване на санкциите срещу застрашаващите мира в Мали

Русия наложи вето за продължаване на санкциите срещу застрашаващите мира в Мали

Санкциите на ООН срещу застрашаващите мира в Мали спират да действат от днес заради вето на Русия върху подновяването им.

Санкциите бяха насочени срещу всеки, който нарушава или възпрепятства изпълнението на мирно споразумение от 2015 г., както и срещу тези, които пречат на доставките на хуманитарна помощ, които нарушават правата на хората и които набират деца за войници, предаде БТА.

13 страни-членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха в подкрепа на проекторезолюция, изготвена от Франция и Обединените арабски емирства, за удължаване с година на санкциите, въведени през 2017 г., и на мандата на комисията от експерти, натоварена с наблюдение на спазването на санкционния режим.

Русия изрази съгласие с идея срокът на санкциите да бъде удължен за един последен път, но при условие, че бъде разпусната експертната комисия, чиято обективност е подложена на съмнение от Москва и Бамако.

Последният доклад на експертната комисия беше публикуван миналата седмица и съдържа твърдения за „систематично и организирано“ насилие срещу жени от страна на малийските въоръжени сили и на техните „чуждестранни партньори в сферата на сигурността“, за които се предполага, че са членове на руската частна военна компания „Вагнер“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments