20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоПо светаРусия не е поканена на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на...

Русия не е поканена на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц

Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц-Биркенау“ от Червената армия заради руската агресия срещу Украйна, съобщи музеят в Аушвиц, цитиран от АФП.

Поради агресията срещу свободна и независима Украйна представители на Русия не бяха поканени да участват в тазгодишното честване на годишнината от освобождаването на Аушвиц“, заяви пред АФП говорителят на музея Пьотр Савицки.

Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, като неин представител е произнасял реч на основната церемония, посочва БТА.

Според директора на музея Пьотр Чивински е било очевидно, че той не би могъл да „подпише писмо с покана до руския посланик“ в контекста на конфликта.

Надявам се това да се промени в бъдеще, но ни предстои да извървим дълъг път /…/. На Русия ще й трябва извънредно много време и много дълбок самоанализ след този конфликт, за да се върне в обществото на цивилизования свят“, заяви той, цитиран от агенция ПАП.

В деня на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари музеят нарече руското нападение „варварски акт“. „Съдник на този варварски акт ще бъде историята, а на неговите извършители – да се надяваме – Международният наказателен съд“, заяви в „Туитър“ музеят.

Изграден в окупирана Полша, „Аушвиц-Биркенау“ е символ на геноцида, извършен от нацистка Германия, над шест милиона европейски евреи, един милион от които умират в лагера между 1940 и 1945 г., и над 100 000 души, които не са евреи.

Лагерът, в който загиват също около 80 000 поляци, 25 000 роми и 20 000 съветски войници, е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г., припомня АФП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments