Русия осъди насилието над цивилни в Израел и Палестина

0

Русия категорично осъжда проявите на насилие от цивилни в Израел и Палестина. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-външният министър Сергей Вершинин.

„Ние категорично осъждаме всички прояви на насилие срещу цивилни лица както в Израел, така и в Палестина. Ние също така подкрепяме стриктното зачитане на статуквото на Светите места “, каза Вершинин в разговор с репортери.

От името на страната той осъди всички стъпки, които възпрепятстват рестартирането на преговорния процес между страните на общопризната международна правна основа.

По-рано руският президент Владимир Путин обсъди ситуацията с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Държавните глави се съгласиха, че воюващите страни трябва да разчитат на международни преговарящи – представители на ЕС, САЩ, ООН и Русия – за разрешаване на конфликта.

На 10 май палестинските групи започнаха масивен обстрел на Израел – общо над хиляда ракети бяха изстреляни в цялата страна. В отговор израелската армия призова 5000 резервисти и стартира операция „Охраната на стената“. Отбранителните сили на страната продължиха да нанасят удари по цели в Газа: според военните домовете на трима високопоставени лидери на движението Хамас са били унищожени в резултат. Общо 500 цели бяха ударени в Газа.

Ескалацията започна по време на сблъсъци между палестинци и израелци в Деня на Йерусалим. Тази дата отбелязва разширяването на израелския контрол над източната част на града в резултат на Шестдневната война от 1967 г. Израел смята Йерусалим за своя единна и неделима столица. Палестина, от друга страна, нарича Източен Йерусалим („Ал-Кудс“) окупирана територия – това е подкрепено от резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук