5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоПо светаРусия отхвърля инсинуациите за ядрени заплахи в Украйна

Русия отхвърля инсинуациите за ядрени заплахи в Украйна

Русия отхвърля инсинуациите за ядрени заплахи и действия, насочени към подкопаване на физическата ядрена сигурност в Украйна, предаде агенция ТАСС. Игор Вишневецки, заместник-директор на Департамента за неразпространение и контрол на въоръженията към руското външно министерство, заяви това във вторник на конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Подробна реакция на инсинуациите за предполагаеми заплахи с ядрено оръжие и действия, насочени към подкопаване на ядрената и физическата ядрена безопасност в Украйна, ще дадем по-късно, като се възползваме от правото си на отговор (по време на дебата на конференцията – бел. ТАСС.), каза дипломатът.

След неколкократни отлагания от 2020 г. насам заради пандемията от КОВИД-19, десетата конференция за Договора за неразпространение на ядрените оръжия бе открита вчера в централата на ООН в Ню Йорк и ще продължи до 26 август. Договорът е подписан от 191 държави и влезе в сила през 1970 г. с цел да предотврати разпространението на ядрени оръжия.

През януари петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Русия, Обединеното кралство и Франция), които са и ядрени сили, се ангажираха с „прекратяване на опитите за разпространение“ на ядрени оръжия, преди приемането на нов доклад от конференцията.

По време на последната конференция по договора от 2015 г., страните участнички не успяха да постигнат споразумение по основните въпроси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments