7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусРусия подложи на масирана ракетна атака редица украински области

Русия подложи на масирана ракетна атака редица украински области

Русия е изстреляла ракети по цели в цяла Украйна – от Харков на север до Одеса на юг и Житомир на запад. Ударени са жилищни сгради и инфраструктура в Харков и Одеса, а в няколко района има прекъсвания на тока. Това става на фона на продължаващите ожесточени битки за град Бахмут в източна Украйна. Шеф на американското разузнаване предположи, че войната може да продължи с години.

Масова ракетна атака удари енергийно съоръжение в пристанищния град Одеса, предизвиквайки прекъсвания на тока, съобщи губернаторът Максим Марченко.

Ударени са и жилищни райони, но няма съобщения за жертви. „Около 15“ удара са нанесени по град Харков и региона Те са били насочени по „съоръжения от критичната инфраструктура“ и жилищна сграда, заяви ръководителят на областната администрация Олех Синегубов.

Други засегнати региони от последните руски атаки са Виница и Ровно на запад и Днипро и Полтава в централната част на страната.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза, че президентът Путин може би планира да протака войната с години, но че Русия не е достатъчно силна, за да започне големи нови офанзиви тази година. Тя посочи, че войната в Украйна се е превърнала в „изтощителна война, в която нито една от страните няма окончателно военно предимство“.

„Не предвиждаме руската армия да се възстанови достатъчно тази година, за да постигне големи териториални печалби, но Путин най-вероятно смята, че времето работи в негова полза и че удължаването на войната, включително с потенциални паузи в боевете, може да бъде най-добрият му път към евентуалноосигуряване на стратегическите интереси на Русия в Украйна, дори и да отнеме години“, каза тя.

По думите на Хейнс Русия може да се обърне към защита на териториите, които сега окупира, като Москва ще се нуждае от допълнителна „задължителна мобилизация и източници на боеприпаси от трети страни“, за да поддържа нивото на операциите в Украйна.

Украинската армия твърди, че е отблъснала интензивните руски атаки срещу източния град Бахмут, въпреки че руските сили настояват, че са поели контрола над източната му половина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments