Русия удари ЕС със санкции заради Навални

0

Русия заяви, че ще откаже влизане на няколко служители и институции от ЕС в отговор на санкциите на ЕС, свързани с критика на Путин Алексей Навални.Най-добрите дипломати от Франция, Германия и Швеция бяха извикани в руското външно министерство и уведомени. Навални пусна в понеделник запис, в който очевидно е подмамил руски държавен агент на ФСБ да разкрие подробности за нападение срещу него с нервнопаралитичния агент Новичок.Почти загина при нападението през август, припомня BBC.44-годишният активист за борба с корупцията, който все още се възстановява след седмици в реанимация в Берлин, публикува дългия запис на разговора си с агента на ФСБ в канала си в YouTube в понеделник. До вторник сутринта повече от 13 милиона души са го разгледали.

blank

Кремъл многократно отрича каквато и да е роля в нападението срещу Навални и отхвърля твърдението на Запада, че е бил отровен с новичок, изключително токсичен химикал, който според експертите може да е дошъл само от руско държавно съоръжение. В записа Навални се представя като висш руски служител по сигурността по телефона и накара агента на ФСБ Константин Кудрявцев да разкрие, че Новичок е бил поставен в чифт гащи на Навални. Кудрявцев му каза, че бързата реакция на пилота и спешния медицински екип в Омск, Сибир – където Навални е бил лекуван за първи път – може да е причина за неуспеха му да бъде убит. Агентът каза, че по-късно е изпратен в Омск, за да изземе дрехите на Навални и да премахне всички следи от Новичок.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се нахвърли срещу Навални, заявявайки, че има „заблуди за преследване“, „черти на мегаломания“ и „показва фройдистка фиксация върху собствената си област на слабините“.Владимир Путин – когото Навални от години яростно критикува – оглави ФСБ, преди да стане руски президент през 2000 г.
Президентът Путин обвини американското разузнаване и заяви, че ако ФСБ е искала да убие Навални, „че щеше да го направи“. На 15 октомври ЕС наложи забрана за пътуване и замразяване на активи на шест висши руски служители и руски изследователски център за химическо оръжие, обвинявайки ги в пряко участие в отравянето на Навални.
Сред тях е Андрей Ярин, който според ЕС оглавява работна група в администрацията на Путин, която тормози Навални и се стреми да го дискредитира. Шефът на ФСБ Александър Бортников също е в черния списък на ЕС.Все още не е ясно кои „представители и институции“ на ЕС – както казва руското външно министерство – ще бъдат обект на руски санкции.
Но германското външно министерство даде да се разбере, че руският отговор е неоправдан, тъй като не е „двустранен случай“. Инцидентът „остава случай с международни измерения поради нарушение на международното право с използването на химически агенти“, се казва в него и се добавя, че досега Русия „не е проявила желание“ да изясни употребата на такива агенти. Навални има милиони последователи в социалните медии, където той заклеймява партия „Единна Русия“ на Путин като дълбоко корумпирана и пълна с „мошеници и крадци“. Той казва, че Путин управлява „феодална“ патронажна система, „изсмуквайки кръвта от Русия“.
Експертът по сигурността и оръжията Марк Галеоти заяви пред BBC Russian, че никой не трябва да заключава от видеоклипа на Навални, че „Русия е некомпетентна страна, пълна с полуобразовани агенти“, посочвайки, че разследването на Bellingcat съвпада с мащабно хакване на агенции на правителството на САЩ.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук