5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоПо светаРусия ще извади две радиоактивни бомби от морското дъно

Русия ще извади две радиоактивни бомби от морското дъно

Русия планира да извади две атомни подводници от океанското дъно, определени като радиоактивни „бомби със закъснител“ поради опасения, че местният риболов ще пострада от изтичане на ядрено гориво, съобщава британският вестник The Daily Expess. Едната подводница е K-159 от проекта 627A „Кит“, която потъна в Баренцово море през 2003 г. K-159 е пусната на пазара през юли 1963 г., но само две години по-късно е регистриран инцидент с радиоактивно изтичане в резултат на теч от охлаждащите тръби на кондензатора. Въпреки че неизправностите са незабавно отстранени и подводницата е претърпяла много подобрения през годините, тя прекарва по-голямата част от времето си на котва. K-159 е изведена от експлоатация през 1989 г. и се съхранява във военноморската база в град Островной в Мурманска област, Северозападна Русия.

В продължение на още 14 години до средата на 2003 г. подводницата ръждясваше и гниеше без надзор. Корпусът й се поддържаше посредством заварени отстрани резервоари, които служеха за понтони, но разрушеният и неуспешен дизайн се оказа смъртоносен. На 28 август 2003 г. екип от 10 руски моряци се опита да изтегли подводницата до корабостроителницата „Нерпа“ северно от Мурманск. Уви, един от понтоните се откачи от силния порив на вятъра и подводницата потъна на дъното на Баренцово море. К-159 отнесе със себе си девет членове на екипажа и около 800 кг ядрено гориво. Съвместно разследване, поръчано от руските и норвежките власти през 2014 г., показа, че реакторите на лодката не са протекли. Въпреки това, поради лошото състояние на крехкия и ръждясал корпус, учените от Норвежкия институт за морски изследвания предупредиха за възможността за изтичане на ядрен материал. Изтичането заплашва да увеличи концентрацията на радиоактивен Цезий-137 в местните популации на треска със 100 пъти над сегашните нива.

През март миналата година президентът Владимир Путин издаде указ за вдигане на K-159 от дъното заедно с подводницата K-27 в Карско море. Според „Росатом“ работата ще започне през 2030 г. Анатолий Григориев, ръководител на проектите за международна техническа помощ на „Росатом“, потвърди: „Както е посочено в стратегията за развитие на Арктика, 2030 г., не по-рано“. Подводница К-27 е пусната в екпслоатация през 1962 г. Тя работи с два експериментални ядрени реактора ВТ-1. Те използват уникална охлаждаща течност от течен метал, но се оказват проблематични от самото начало. През 1968 г. от реакторите започва изтичане на радиоактивни газове в машинното отделение, в резултат на което девет членове на екипажа получават смъртоносна доза радиация. По-късно става ясно, че един от реакторите на подводницата се охлажда неравномерно, което е довело до повреди в оборудването.

През същата година K-27 е закотвена в базата „Гремиха“, а реакторите му са използвани за експерименти до 1973 г. През 1979 г. подводницата е окончателно изведена от експлоатация, изтеглена до Карско море и потънала на дъното на дълбочина от едва 33 метра. Електронното издание The Barents Observer определи К-159 и К-27 „Чернобил на морското дъно“. По време на Студената война и САЩ, и Съветският съюз построиха стотици подводници като мобилни платформи за изстрелване на ядрени бойни глави. През това време в съветския флот се случват редица аномалии, извънредни ситуации и инциденти. В доклад за 2018 г. на консорциум от европейски фирми се посочва, че в Северния ледовит океан има около 18 000 радиоактивни обекта, включително 18 кораба и 14 реактора. Най-малко 1000 от тези обекти имат повишени нива на вредно гама лъчение. Един от най-смъртоносните инциденти в историята е този от 1961 г. с подводницата К-19, чиито реактори бяха на половин крачка от пълното сриване. Опитвайки се да спаси подводницата от експлозия, с цената на живота си екипажът монтира самоделна охлаждаща система. В същото време най-малко осем подводничаря загиват от радиация в рамките на две седмици след инцидента, а още четиринадесет – през следващите две години. Катастрофата вдъхнови създаването на холивудския филм „K- 19“ с Харисън Форд в главната роля.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments