7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаРуска студентка е заплашена от 10 години затвор заради публикация в "Инстаграм"...

Руска студентка е заплашена от 10 години затвор заради публикация в „Инстаграм“ във връзка с войната в Украйна

Руска студентка е заплашена от до 10 години затвор заради своя публикация в „Инстаграм“ във връзка с войната в Украйна, съобщи Би Би Си.

Олеся Кривцова е под домашен арест в северния град Архангелск. 20-годишната студентка в местен университет е с електронна гривна на крака и полицията може да я следи.

Провинението на Олеся е, че споделяла постове против войната в Украйна в „Инстаграм“ – социална мрежа, която бе обявена от руските власти за екстремистка след инвазията в съседната страна през февруари миналата година. Една от публикациите касаела по-конкретно експлозията на Кримския мост през октомври.

„Споделих в „Инстаграм“ история за моста, в която се говори колко са щастливи украинците от случилото се“, разказа руската студентка пред Би Би Си.

Олеся публикувала също пост на свой приятел на войната. И тогава започнала драмата, посочва Би Би Си.

„Говорих по телефона с майка ми, когато чух входната врата да се отваря. Влязоха много полицаи. Взеха ми телефона и ми наредиха да легна на пода“, спомня си 20-годишната студентка.

На Олеся били повдигнати обвинения в оправдаване на тероризма и дискредитиране на руските въоръжени сили. Тя може да бъде осъдена на до 10 години затвор.

Съгласно условията, при които е пусната под домашен арест, младата жена няма право да говори по телефона и да влиза в интернет.

Руската студентка има на десния си крак татуировка, на която президентът Владимир Путин е изобразен като паяк, с оруелски надпис: „Големият брат те наблюдава“.

Олеся обаче не била забелязана от „Големия брат“, а полицията, както изглежда, се задействала по сигнал на нейни състуденти, отбелязва Би Би Си.

Приятел показал на младата жена групов чат, в който колеги от университета критикували поведението й. „Изобличаването е дълг на патриота“, гласял един от коментарите.

Впоследствие хората от чата били споменати в съда като свидетели на прокуратурата.

Измина една година, откакто Кремъл разпореди т. нар. специална военна операция в Украйна, както нарича пълномащабното военно нахлуване в съседната страна, посочва Би Би Си.  Броени седмици след нападението президентът Путин призова руската общественост да отдели „истинските патриоти от изметта и предателите“.

Оттогава в цяла Русия има съобщения за изобличавания в съветски стил на критици на войната. Сред тях са случаи, при които студенти издават свои преподаватели, както и на доноси срещу колеги.

Руските власти очакват пълна, решителна подкрепа за офанзивата в Украйна и публичното критикуване, включително споделянето на чужди постове в социални мрежи, е опасно.

Патриотичното послание е убедително. По улиците на Архангелск няма особено съчувствие към руснаци, съдени за антивоенни коментари, отбелязва Би Би Си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments