20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоПо светаРуски дипломат е обявен за персона нон грата в РС Македония

Руски дипломат е обявен за персона нон грата в РС Македония

Външният министър ва РС Македония Буяр Османи потвърди, че руски дипломат е обявен за персона нон грата и е експулсиран от страната.

„Тъй като информацията от този тип обикновено е поверителна, не мога да навлизам в подробности, но всеки път, когато МВнР получи потвърдена и документирана информация за поведението на акредитирани чуждестранни дипломати, което противоречи на принципите на Виенската конвенция, тя взема мерки за да защитаваме националната си сигурност, но и сигурността на съюзниците в алианса, към който принадлежим. Така че информацията е вярна“, каза Османи.

Някои от македонските медии съобщиха, че става дума за заместник военен аташе в посолството, който е извършил несъответстващи на дипломатическия му статут действия, като не е спазил дипломатическите правила в Република Северна Македония.

През май тази година дипломатическото ведомство обяви дипломат в посолството на Руската федерация за нежелано лице в Република Северна Македония. Тогава Русия реагира, като предприе огледални мерки, т.е. като изгони служител на македонското посолство в Москва.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments