14 C
София
четвъртък, септември 29, 2022
НачалоНа фокусРуски региони набират доброволци за войната в Украйна

Руски региони набират доброволци за войната в Украйна

Москва все още не прибягва до изпращане на повиквателни до наборници, за да подсигури достатъчно войници, които да се бият във войната на Кремъл в съседна Украйна, но руски региони започнаха да събират доброволчески батальони, предаде ДПА.

„Според нашите изчисления повече от 40 такива войскови единици вече са били сформирани в най-малко 20 региона в Русия“, съобщи днес руският в. „Комерсант“. Регионални власти и асоциации на ветераните от месеци популяризират батальоните. По информация от руския вестник числеността на войсковите единици варира значително. Около 400 до 500 бойци се търсят за мотострелкови батальон в Амурска област, а в Пермска област се набират доброволци за две подразделения: 90 души за стрелкова рота и 160 души за танков батальон. Заплащането също варира, но Перм обещава на повечето доброволци, че ще получават еквивалента на 5090 долара месечно.

Анализатори смятат, че инициативата е опит от страна на областните губернатори да демонстрират своята лоялност към Кремъл. Междувременно повсеместното изпращане на повиквателни за наборна военна служба би могло да представлява проблем за руския президент Владимир Путин, тъй като такъв ход би могъл да бъде интерпретиран като сигнал, че войната не протича според очакванията.

В Русия строги ограничения управляват дискусиите за войната, която Москва започна срещу съседна Украйна и тя може да бъде описвана само като „специална военна операция“, която официално „върви по план“, отбелязва ДПА.

Анализатори твърдят, че набирането на бойци от регионите в Русия би могло да помогне за облекчаване на недостига на военнослужещи на фронта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments